Ervaring uit de bloeiklas over Relaties

Door Elodie te Poel

Een dierbare vriendin heeft zich met liefde maanden ingezet voor de Kwekerij, en vol enthousiasme verteld wat ze daar samen neerzetten. Keer op keer nam ik me voor een “kijkje te nemen”, en nu ze me weer uitnodigde wilde ik er werk van maken.

“Alle twintigers met een relatie zijn welkom, individueel of als stel.” pronkt onderaan de Facebook introductie. Ik heb zo m’n bedenkingen, en als ik aan m’n vriend denk durf ik hem niet eens te vragen met me mee te gaan. Toch, niet geschoten altijd mis.

“Ja, is het al zover, is het al tijd voor relatietherapie?” Precies zoals ik had gedacht. Ik weet niet wat ik gezegd heb, maar ergens heb ik hem overtuigd mee te gaan. Die communicatie zat al goed, maar valt altijd bij te schaven.

Een beetje onwennig en afwachtend schonken we onszelf wat te drinken in, op zoek naar bekende gezichten om ons achter te verschuilen. Het duurde niet lang voordat we allemaal plaatsnamen, en na een korte introductie van toeschouwer in deelnemer veranderde. Het is schitterend om te ervaren wat er gebeurt als wildvreemden elkaar iets persoonlijks vertellen: het wordt steeds makkelijker. Voor ik er erg in had zat ik verwikkeld in een gesprek over communicatievalkuilen; ervaringen uit te wisselen met twee jonge mensen. Aan de andere kant van de zaal zag ik m’n vriend hard lachend anekdotes oprakelen in een andere bezetting. Die associatie met relatietherapie is, hoewel begrijpelijk, totaal misplaatst. Godzijdank. Dit is écht leuk, en verrassend genoeg denkt mijn vriend er net zo over.

Niet iedereen neemt nieuwe kennis mee naar huis, anderen hebben echte eye-openers opgepikt. Één ding delen we unaniem: we hebben iets bijzonders neergezet, iets bijzonders gemaakt. Een uitzonderlijke bubbel waarin je ongemakken wegvallen, en met plezier je geheimpjes deelt met nieuwe gezichten. Wat mij betreft is dat de ultieme oefening in communicatie!

Op maandagavond 29 mei staat deze bloeiklas op het programma.

Vanaf 19:30 uur in de Rode Hoed, Keizersgracht 102.

Kaartjes kosten €10 en €7,50 voor studenten.

 

Bestel hier je kaartje