Reflecteren met regelmaat

De Community Kalender is een nieuw initiatief, ontstaan vanuit het verlangen om met meer regelmaat en betrokkenheid bezig te zijn met de vertrouwde Kwekerij-onderwerpen. De Community Kalender vindt één keer per twee maanden plaats. Tijdens zo’n maand gaan we gedurende twee weken aan de slag met één specifiek thema, zoals conflict, rust of relaties. Je bepaalt zelf of je de volgende maand ook weer meedoet.

We trappen af met een zondagmiddagbrunch, waar we met elkaar en het thema van de maand kennismaken. De week erop nemen we de tijd om inhoudelijk dieper in te gaan op het thema. Dat doen we door korte reflectie oefeningen en theorieën met je te delen. In de tweede week nodigen we je uit om praktisch aan de slag te gaan tijdens “het ritueel van de maand”: een ritueel waarmee we op speelse wijze het thema een bewuste plek geven in ons dagelijkse leven. Klinkt dat nog wat vaag? Dat kan kloppen, want het ritueel bedenken we met elkaar!

Aan het eind van de twee weken vindt er afsluitend een online ontmoeting plaats om ervaringen uit te wisselen en samen terug te blikken op de afgelopen twee weken.

 

9 Oktober

Vanwege de vakantie hebben we de maand augustus overgeslagen, maar in oktober gaan we weer van start met de Community Kalender! We gaan verder waar we gebleven waren, en dus staat oktober in het teken van het thema polarisatie en verbinding. Twee woorden die interessant genoeg allebei veelvuldig in de mond genomen tijdens en na corona. Wat misschien ook wel logisch is. Juist de momenten dat het niet goed gaat vragen om en kunnen leiden tot de belangrijkste contacten. Maar tegelijkertijd leiden die momenten snel tot polarisatie; het is meestal makkelijker om te denken in termen van ‘goed’ en ‘fout’, dan om de mens achter de mening te blijven zien. Het zien van de pijn van de ander is vaak ongemakkelijk, en doen we daarom niet graag. Daarbij kan de ander, in al zijn andersheid, ons zomaar bepalen bij kanten van onszelf die we liever niet onder ogen komen. Kunnen we, in plaats van de vreemdheid en het ongemak te omzeilen, die vreemdheid en dat ongemak leren zien als vruchtbare voorwaarden voor werkelijke verbinding?

Zondag 9 oktober 11:00-13:00 – Aftrap van de maand aan de Nieuwe Herengracht 18
Zoals gewoonlijk trappen we de maand af met een gezellige zondagmiddagbrunch aan de Nieuwe Herengracht 18. De ochtend zal in het teken staan van een eerste kennismaking met het thema en de introductie van het ritueel van de maand, uiteraard onder het genot van een koffietje (of theetje, of sapje) en een croissantje. Van harte welkom om aan te sluiten! Toegang is gratis. 😊

Zondag 23 oktober 11:00-12:00 – Afsluiting van de maand op Zoom

Heb je nog vragen? Dan kun je een berichtje sturen naar: david@kwekerijamsterdam.nl. Wil je je graag aanmelden? Dat kan via het formulier hieronder.

De Community Kalender ook in jouw stad? Stuur ons een berichtje, dan delen we graag het concept!

Dit programma wordt ondersteund door fonds Kerk & Wereld

Ik wil me aanmelden voor de Community Kalender

2 + 5 =