Echt luisteren

Stephanie en Robin bloeiklas Hoe vind je rust in de stad?
Hoe vind je rust in de stad? Een interview met Stephanie en Robin
mei 24, 2018
staycation-de-kwekerij
De staycation-wishlist
juli 10, 2018
 

Luister jij echt?

Door Roos Frens

We kennen het allemaal wel, een gesprek dat je voert met je vriend, je nicht of je huisgenoot waarbij je allebei het liefst zo veel mogelijk aan het woord bent. Dat wanneer jij vertelt over het nieuwe eettentje op de hoek, waar je echt echt heel lekker hebt geluncht, de ander een nog leuker tentje weet waar het eten ongetwijfeld net zo goed was. Voordat je het doorhebt zijn jullie aan het pingpongen over ‘de keer dat jij..’. Het wordt een strijd om wie er het mooiste verhaal heeft of het langst aan het woord is. Er wordt gewacht op een beurt om te spreken.

Luisteren. Écht luisteren. Dat gebeurt tegenwoordig minder vaak dan je denkt. Al snel maak je zinnen af voor een ander of ben je met je hoofd al bij wat jij hierop te zeggen hebt. Je praat wel met de ander, maar je hebt eigenlijk een gesprek met jezelf. En zo gek is dat ook niet, want uit onderzoek blijkt dat praten over jezelf gewoon heel fijn is. Een vergelijkbaar gevoel als dat van het gebruiken van cocaïne, lekker eten en het hebben van seks. Daarnaast is luisteren veel lastiger is dan we denken. 25% procent van wat ons verteld wordt, nemen we daadwerkelijk op als informatie. Goed luisteren is het ingrediënt voor een goed gesprek. Bovendien zorgt het er ook voor dat de relatie met je gesprekspartner beter wordt. Je geeft iemand namelijk écht aandacht en het gevoel dat hij of zij er toe doet.

Maar wat maakt jou nou echt een goede luisteraar? Hieronder een paar tips;

Maak luisteren een belangrijk onderdeel van het gesprek. Erken dat je als luisteraar onderdeel bent van de communicaties en dus ook medeverantwoordelijke bent voor de uitkomst van het gesprek.
Houd je aandacht erbij door oprechte, gerichte vragen te stellen en op iemands lichaamstaal te letten.
Probeer je te beheersen wanneer je merkt dat je iemand wilt onderbreken of iemands zinnen wilt afmaken.
Vertel niet meteen een eigen ervaring nadat je iemands verhaal hebt aangehoord.
Laat een stilte vallen nadat iemand klaar is met praten. Stilte kan iets heel moois zijn in een gesprek, er ontstaat een gevoel van rust en vertrouwen.
Maak oogcontact met je gesprekspartner.


Je zult zien dat mensen je meer gaan waarderen als goede luisteraar en nemen, wie weet, deze skill van jou over waardoor er pas echt contact en een goed gesprek ontstaat.Wil je reageren? Laat het Roos weten!