Hoe ontdek je wat je wilt?

Guy-Wijnen-speaker-Deloitte-Leaders-of-the-Future-Event
Over ambitie gesproken
oktober 9, 2019
Fijne mensen om je heen verzamelen
oktober 31, 2019
 

Hoe ontdek je wat je wilt?

Door Ruben Hoekstra

Wat zou het mooi zijn als ik er eindelijk ben. Als ik eindelijk het gevoel heb gearriveerd te zijn. Ik hoef alleen nog maar dat huis, die baan, die gitaar. Alleen nog die reis en alleen nog maar die ervaring. Alleen dát nog, en dan ben ik gelukkig.

Hoe ontdek je wat je wilt? Die vraag lijkt te suggereren dat je er uiteindelijk achter komt wat het is dat je wilt. Ik wil oprecht wel een ander huis, een nieuwe gitaar en nog een keer een grote reis maken. De valkuil is alleen ontevreden te zijn tot die nieuwe ervaringen of producten onderdeel van mijn leven zijn. Aan de ene kant wil ik dankbaar zijn voor dat wat ik heb. Aan de andere kant mag ik van mezelf dromen en hoef ik niet genoegen te nemen met bijvoorbeeld een saaie baan. Hoe balanceer je daartussen?

Het antwoord komt, zoals wel vaker, van mijn moeder. Als loopbaancoach is ze vaak bezig met dit vraagstuk. Het is haar werk stil te staan bij de vraag wat voor soort leven en werk mensen willen, en waarom. Je zou verwachten dat ze inmiddels precies weet wat ze wil. Wat mij echter enorm veel rust geeft, is dat dit niet het geval is. Af en toe weet ze het even niet, wil ze misschien toch een andere kant op. Of wil ze de focus toch verleggen naar andere vlakken. En het mooie is: dit accepteert ze. Ze stelt zichzelf de vraag opnieuw.

Het ultieme geluksmoment gaat niet komen. Dat wil niet zeggen dat je niet ultiem gelukkig kunt zijn. Het relativeert echter wel de noodzaak om exact te weten wat je wilt. Dit verschilt namelijk per fase in je leven. Wat ik 10 jaar geleden wilde, verschilt compleet van wat ik nu wil. Zo kan ik er vergif op innemen dat ik over 20 jaar weer iets anders wil. Ik denk dan ook dat het een vraag is die je jezelf moet blijven stellen zonder teleurgesteld te zijn in dat het antwoord veranderlijk is.

---

Wil je ook aan de slag met vragen als: 'wat wil ik?', 'wat zijn mijn idealen?', 'waar ben ik eigenlijk goed in?'. 16 maart begint er iets nieuws: de Instagram cursus Identiteit & Werk. Met verschillende modules gaan we, gewoon vanuit je eigen huis, op zoek naar antwoorden. Wil je liever offline in gesprek? Dan is misschien de Verdieping iets voor jou!