wat-er-gebeurt-als-je-even-stilstaat-column-door-anouk-zwaan
Stilstaan bij wat er toe doet
november 21, 2019
boekenclub
Join De boekenclub! We lezen: The Second Mountain
januari 3, 2020
 

In de liefde moet je afhankelijk durven zijn

door Maarten Vogelaar

Wees eerst gelukkig met jezelf, zo vond ik altijd. Mensen die afhankelijk zijn van anderen, sterk op hen leunen, kunnen niet goed voor zichzelf zorgen. Dan ben je emotioneel te afhankelijk van de ander. Ook in onze samenleving is afhankelijk-zijn een slechte eigenschap. Nee je moet leren om zelfstandig te zijn, voor jezelf te kunnen zorgen. Maar volgens de relatietherapeut Sue Johnson is dat eigenlijk heel vreemd. Zij breekt een lans voor mensen die emotioneel afhankelijk dúrven zijn van de ander. Als uitgangspunt neemt zij de oude hechtingstheorie van Bowlby over hechtingspatronen tussen kinderen en hun ouders. Evenals bij ouder-kindrelaties is het voor een gezonde liefdesrelatie cruciaal dat je elkaar kunt vertrouwen. Voor mij was dit een grote eye-opener. Waarom vind ik mensen die emotioneel zelfstandig zijn sterker dan mensen die niet zonder een ander kunnen? Waarom waardeer ik emotionele autonomie, terwijl we allemaal verlangen naar emotionele verbondenheid?

Zo hebben we allemaal onze persoonlijke ervaringen en overtuigingen. Het is goed om er een tijdje intensief op te reflecteren. Want je relaties geven inzicht in je zelfbeeld, ambities en overtuigingen. In zeven avonden verdiepen we jouw én onze gezamenlijke zoektocht. Het programma ziet er als volgt uit:

1. De aftrap Tijdens deze avond leer je jezelf en elkaar in relaties beter kennen. We introduceren onszelf aan de hand van ons levensverhaal en delen onze motivatie. Wat en wie heeft jouw blik op liefde en relaties gevormd?

2. De trends Deze avond zoomen we uit en verdiepen ons in maatschappelijke trends en ideeën over liefde en relaties. Hoe intiem zijn we met elkaar? Waarom wordt er zoveel over verbinding gesproken?

3. Wat raakt? Liefde is een onuitputtelijke bron. Waar moeten we zijn voor hoopvolle perspectieven en wie of wat biedt ons inspiratie? We trekken alles uit de (boeken)kast. Hier kan iets nieuws gaan bloeien!

4. Wat te doen? Als je kijkt naar jouw situatie, hoe kan je liefde en relaties praktisch verdiepen? Na feedback en persoonlijke reflectie is de volgende stap aan jou! Hoe ga je dit perspectief omzetten in persoonlijke uitdagingen?

5. En ik? Tijdens dit traject kom je ook persoonlijke valkuilen en teleurstellingen tegen. We nemen de spiritualiteit van de liefde onder de loep. Kan je van jezelf houden? Durf je je te laten liefhebben?

6. Samen liefhebben Er is geen ik zonder een jij. Wat heb je nodig? Welke mensen kunnen ondersteunen bij je voornemens? Tijdens deze avond zoeken we naar een duurzame inbedding van het verdiepingstraject.

7. De Klap Het zit erop. Zes avonden vol commitment worden feestelijk afgesloten. Waar ben je trots op? Welke verandering heeft het traject bij jou teweeg gebracht? Dat gaan we vieren!

--

Op 3 februari start het traject van de Verdieping: Liefde en Relaties. Ben je hierin geïnteresseerd? Aanmelden kan tot 24 januari. Na je aanmelding volgt een intake gesprek over je verwachtingen van en doelen voor dit traject.