purpose in de prullenbak
Purpose in de prullenbak, gewoon werken voor je geld
augustus 26, 2020
Gastcolumn: Hoe deze tijd onze identificatie met vooruitgang blootlegde.
september 10, 2020
 

Jan Geurtz: "Liefde is altijd goed genoeg"

door Ruben Hoekstra

Jan Geurtz is schrijver en leraar Tibetaans Boeddhisme. Van zijn hand verscheen onder andere het boek Verslaafd aan Liefde (2009). In de bloeiklassen van De Kwekerij gebruiken we het werk van Jan Geurtz vaak als theoretische kader dat we op avonden over de liefde met elkaar bespreken. In 2017 sprak hij zelfs op het Mestival over de liefde. Voor De Kwekerij is hij kortom van grote inspiratie geweest, en zal dat ook nog lange tijd zijn.

In het kader van het 5-jarig bestaan van De Kwekerij heeft verhalenkweker Ruben Jan bereid gevonden enkele vragen per mail te beantwoorden. Deze antwoorden mag je met een gerust hart kort maar krachtig noemen.

Op 12 mei 2017 heb je een lezing gegeven over de liefde op ons Mestival. Wat herinner je van die dag? Is je iets bijgebleven over de sfeer, de reacties en de vragen die opkwamen?
‘Ik vond het een gezellige bijeenkomst.’

Waarom vond u het belangrijk om over liefde te spreken met millennials?
‘Ik vind het fijn om aan jong en oud te vertellen over een andere manier om naar liefde en relaties te kijken. Maar aan jonge mensen is dat het fijnst omdat die er nog het langst plezier van kunnen hebben.’

Wat zou je een 20-jarige Jan Geurtz op het hart willen drukken?
‘Jaag geen verafgelegen doelen na maar doe zoveel mogelijk wat je leuk vindt en waar je goed in bent. En onderzoek wie je werkelijk bent achter je aangeleerde zelfbeeld.’

Veel millennials zijn onzeker over de liefde. Een van onze bloeiklassen gaat dan ook over de vraag: Wanneer is liefde goed genoeg? Wat vindt u van deze vraag? Heeft u een idee van een antwoord of is het altijd per persoon verschillend?
‘Liefde is altijd goed genoeg. Als je bedoelt wanneer een relatie goed genoeg is zou ik zeggen: als het meer geluk oplevert dan ellende, en als partners elkaar stimuleren om te groeien.’


 

----
Wat verwacht jij van de liefde? En wat verwacht de liefde van jou? Doe mee met onze bloeiklas 'Wanneer is liefde goed genoeg' en onderzoek jouw eisen aan de liefde.


Foto: Mirande Phernambucq