Ik blokkeerde de Zuidas met Extinction Rebellion
oktober 1, 2020
Alleen samen? ‘Het moet helemaal uit jezelf komen’
november 12, 2020
 

'Ik besefte niet hoe fijn het is je kwetsbaar op te stellen in een groep'

door Ruben Hoekstra


Michiel Heitink is docent lichamelijke opvoeding, EQfit-trainer en, na het bloeiend afronden van De Kweekschool, kweker bij De Kwekerij. Ruben sprak met hem over persoonlijke ontwikkeling en de waarde van open gesprekken. "Als je nooit praat over de vragen die in je hoofd spelen, blijf je denk ik heel erg denken in je eigen gedachtestroom."


Was het thema van persoonlijke ontwikkeling en zingeving altijd al belangrijk voor je?
Ik ben er, al dan niet bewust, altijd wel bezig mee geweest. Maar ik heb wel ervaren dat het belang van persoonlijke ontwikkeling groter was dan ik me aanvankelijk realiseerde. Ik heb nu ook een beter beeld van waarom het belangrijk is en hoe ik anderen daarin kan helpen. Wat ik gaaf vind aan De Kwekerij, waar ik écht achter ben gekomen, is hoe leuk het is om te praten over deze onderwerpen te praten en inzichten met elkaar te delen. Een jaar geleden was ik me daar nog helemaal niet bewust van.


Hoe dacht je er eerst over en hoe denk je er nu over?
Eerst vond ik het denk ik best wel spannend om in een groep over persoonlijke onderwerpen te praten. Ik zou die stap niet snel hebben ondernomen. Doordat ik nu een aantal bloeiklassen heb ervaren, denk ik dat meer mensen dit zouden moeten proberen. Ik denk dat het voor iedereen leuk en waardevol kan zijn.


Wat is er voor jou waardevol aan een gesprek voeren met een groep mensen die je niet kent?
Ik heb gemerkt dat veel verschillende mensen uiteindelijk met dezelfde dingen bezig zijn. Als je nooit praat over de vragen die in je hoofd spelen, blijf je denk ik heel erg denken in je eigen gedachtestroom. Terwijl veel andere mensen waarschijnlijk tegen dezelfde dingen aanlopen. Als dat meer open wordt gelegd, hoef je jezelf minder af te vragen of het wel oké is om je kwetsbaar op te stellen. Door er in zo’n bloeiklas een gesprek met elkaar over te hebben, kan je ook weer geïnspireerd raken om eens andere manieren van denken en doen uit te proberen, die misschien veel fijner en leuker zijn.---

3 november geeft Michiel de online bloeiklas 'Hoe bloeit vriendschap'. Tijdens deze bloeiklas onderzoeken we wat een vriendschap waardevol maakt. Verwacht een interactieve avond met klassieke en moderne theorieën, interactieve oefeningen en ruimte voor reflectie.

Dit interview is onderdeel van een reeks waarin verhalenverteller en kweker Ruben mensen interviewt die iets hebben betekend voor De Kwekerij in de afgelopen vijf jaar.