Lessen uit de Kweekschool

Verslag uit de Doe-tak: Aanpak ongelijkheid!
april 18, 2019
foto-nietgoedsnikki-minimalism-de-kwekerij-blog
Nikki over haar uitdaging bij het minimalisme
mei 27, 2019
 

Lessen uit de Kweekschool

Door Guy Wijnen

Op een zonnige stille zaterdag komen de kwekers samen voor de vierde en laatste dag van de kweekschool. Deze dag staat in het teken van “Presence” - je aanwezigheid bij een training. Nadat de koffie en koeken de ronde doen, nemen we plaats op de stoelen. Voor ons ligt een vloerkleed bedekt met kussens. Maarten kon zijn nieuwsgierigheid nauwelijks voor zich houden: “wat zegt je hoofdkussen over jou?” en “welk kussen is van jou Wicher?”. Wicher had zelf geen kussen bij zich, en liet ons tot na de pauze in spanning... waarvoor dienen de kussens?

Wicher Schols

Wicher Schols, geeft les bij de School of Life, en liet ons de dag voorbereiden met de vraag: “hoe start jouw ideale bloeiklas?” Daarnaast moesten we dus een hoofdkussen meenemen als “uitrusting”. Vervolgens noemt Wicher de vier stadia van een training: 1) lang van te voren, 2) kort van te voren, 3) tijdens en 4) na de training.

Presence

Presence heeft volgens Wicher te maken met hechting. Hoe hecht je je aan een groep. Als het goed is zegt hij: “voelt de groep zich minder veilig dan jij als trainer” en daar moet je voor zorgen. Daarnaast laat hij deze kennis bezinken door ons liggend op ons hoofdkussen mega ontspannen de intro van een bloeiklas te laten doen. Hoe voelt dat? Wat merk je op? De ontspanning blijkt aantrekkingskracht te hebben. Guy merkt op dat als Margreet heel rustig en zacht praat dat hij naar het puntje van zijn stoel kruipt... interessant!

Wat uit Wicher zijn ervaring naar voren komt is dat je met een goede “presence” verder komt, dan hard werken. Een valkuil waar je als trainer vaak instapt, is om hard te werken wanneer er weerstand is. Wicher leert ons juist vanuit ontspanning te handelen. Te onderzoeken wat er onder de weerstand zit. Om uit eindelijk iedereen mee te krijgen richting het applaus... “Er is toch geen mooier werk waarbij je bijna dagelijks applaus krijgt?!”

---

Wil jij je ook ontwikkelen als kweker? Doe mee aan de Kweekschool!

Spreken de thema’s van de Kwekerij jou aan? Houd je van diepgang, inspiratie en wil je anderen tot bloei brengen? Dan is de Kweekschool iets voor jou. Onder begeleiding van ervaring trainers leer je de fijne kneepjes van het vak. Wat maakt een goede trainer? Hoe ontwikkel je een Bloeiklas? En welke vaardigheden heb je nodig om voor een groep te staan? Onze jaaropleiding start op 28 september. Voor meer info en aanmelden mail naar kweekschool@kwekerijamsterdam.nl

 

Op een zonnige stille zaterdag komen de kwekers samen voor de vierde en laatste dag van de kweekschool. Deze dag staat in het teken van “Presence” – je aanwezigheid bij een training. Nadat de koffie en koeken de ronde doen, nemen we plaats op de stoelen. Voor ons ligt een vloerkleed bedekt met kussens. Maarten kon zijn nieuwsgierigheid nauwelijks voor zich houden: “wat zegt je hoofdkussen over jou?” en “welk kussen is van jou Wicher?”. Wicher had zelf geen kussen bij zich, en liet ons tot na de pauze in spanning… waarvoor dienen de kussens?