kwekerij-boekenclub
Join de boekenclub! We lezen: De meeste mensen deugen
februari 18, 2020
update De Kwekerij
Liefde in tijden van corona
maart 20, 2020
 

"Anders parkeer ik hem wel in de vangrail"

door Guy Wijnen

Dit kreeg ik afgelopen jaar twee keer te horen. Beide keren kwam dit (uitroepings)teken aan de wand van ogenschijnlijk gezonde en geslaagde types. Twintigers op weg terug van hun succesvolle baan. Allebei met een rijk sociaal leven en pareltjes van online profielen. Hoe kan dit? dacht ik.

Hoe kan het dat er zo’n groot contrast bestaat tussen wat er in iemands binnenwereld leeft en wat zich aan de buitenkant manifesteert. Op Valentijnsdag raakte het me weer. Ik las dit artikel in de Volkskrant waarin Nathan beschrijft hoe hij het niet heeft zien aankomen dat zijn - wederom ogenschijnlijk gezonde en succesvolle - broer David zelfmoord zou plegen.

Natuurlijk zijn dit extreme gevallen. Maar in minder mate zie ik het ook gebeuren. Vrienden en vrienden van vrienden die allemaal super toffe dingen doen. Feestjes organiseren, radioprogramma’s maken, lezingen geven, noem maar op… en dan toch ineens thuis zitten met paniekaanvallen, depressiviteit en burn-out klachten. Wat gaat hier mis?!

Gaat er hier niet iets fundamenteel mis in deze tijd? Waarin alles lijkt te kunnen. Waar je eigen slagen volledig in je eigen handen ligt. Althans, dat geloven we maar al te vaak. Stuiten we hier niet keihard op de grenzen van het maakbaarheidsideaal? En gaan we ten onder aan een overdaad aan positiviteit - om nog maar eens met de Duits-Koreaanse filosoof Han te spreken? Waar vinden we nog de ruimte om ons hart te delen? Ook als het even tegenzit?

Met De Kwekerij bieden we nadrukkelijk plek aan gesprekken die verder gaan dan de waan van de dag. Met onderwerpen die raken aan dieperliggende verlangens, onzekerheden, twijfels en vragen. Dat is niet altijd makkelijk, comfortabel, maar wel heel waardevol. We zetten er bewust op in om dit samen te doen. Met gelijkgestemden, maar met verschillende achtergronden en perspectieven. Wij weten het ook niet allemaal, maar staan open voor het uitwisselen van ervaringen en doen zo nieuwe inzichten op.

Soms hoor je dan best wel heftige dingen. Zoals bij een avond over rust. Waar iemand zei: “Ik gun mezelf gewoon geen rust. Ik kan altijd meer doen. Dus waarom zou ik?" Dat komt dan wel even binnen. Maar ook hele mooie dingen zoals iemand die zich beseft dat de belangrijkste stap naar werk het loslaten is van alle verwachtingen en eisenlijstjes waar hij zich van zichzelf aan moet houden.

We pretenderen geen kant en klaar oplossingscafé te zijn, maar we zien onszelf wel als een belangrijk voorportaal. Waar je open en eerlijk kunt zijn over je werkdruk, relatieperikelen of keuzestress. Het liefst nog voordat het echt een probleem wordt. Of erger nog: voordat het te laat is.

En natuurlijk doet zo’n avond of een korte column als deze geen recht aan de grootsheid van de individuele problematiek. Maar ik zie toch twee belangrijke trends die hier in mijn ogen aan bij dragen. Enerzijds dus een totaal doorgeschoten maakbaarheidsideaal waarin falen vooral onze eigen fout is. En anderzijds een van binnenuit opgelegde moraal van overoptimisme. Alles moet maar goed en leuk zijn. Zo is het leven niet, dus laten we daar lering uittrekken…

Waar we het als kind uitkrijsen als het ons even niet zint, verleren we ons steeds meer te uiten door het socialisatieproces en de vraag naar professionaliteit op de werkvloer... Achter dikke muren verbergen we onze kwetsbaarheden. Terwijl daar juist de sleutel tot leren, verbinding en waardevolle inzichten ligt. Dus pleit ik voor meer ruimte voor kwetsbaarheid. En dan parkeer je ‘m gewoon langs de weg. Om een goede vriend te bellen of natuurlijk om een kaartje voor een bloeiklas te bestellen.

--

Op donderdagavond 5 maart vindt onze bloeiklas over kwetsbaarheid plaats. Daarnaast organiseren we verdiepingstrajecten om stil te staan bij wat er werkelijk toe doet. Tenslotte organiseren we vanaf april ook ochtendsessies om te breken met je dagelijkse routine en ontbijten we met goede gesprekken. Dit alles aan de Nieuwe Herengracht 18a. Wil je meer weten? Kom een keer langs of stuur een berichtje naar info@kwekerijamsterdam.nl