Fijne mensen om je heen verzamelen
oktober 31, 2019
wat-er-gebeurt-als-je-even-stilstaat-column-door-anouk-zwaan
Stilstaan bij wat er toe doet
november 21, 2019
 

Rust? Doe normaal man!

Door Guy Wijnen

Rust is niet meer van deze tijd. Het leven gaat om meters maken, rennen vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Toch? Go hard or go home. Inkakken is bijpakken… of toch niet? Zonder rust val je om. Dat is inmiddels wel duidelijk. Misschien is rust wel hét thema van deze tijd.

Leuk dat ik er wat over mag schrijven. De mensen die me kennen zullen wel denken: Haha Guy, die sprinkhaan of bezige bij die zijn energie het liefst de hele dag laat rondstuiteren. Ja dat ben ik, maar een zekere rust heb ik ook wel ergens in mij. Inmiddels ben ik 30 🦉, en herken ik de kracht van de wijze uil. De uil observeert aandachtig voordat hij uitvliegt. Ik denk dat rust precies dát te bieden heeft. Helder zicht om vervolgens gericht je vleugels uit te slaan.

Maar goed, terug naar de realiteit. Hoe de fuck kom je tot rust in een stad die nooit slaapt (nou ja bijna nooit). Met je insta feed die zichzelf continu aanvult. Reclameborden die langs de (spoor)wegen staan. Onze blik wordt overal verleid en gevangen. Onze aandacht uitgeput. ‘We nemen meer informatie tot ons dan ooit te voren. In vergelijking met 20 jaar geleden komt er dagelijks 20 keer zoveel informatie op ons af. De informatie verkrijgen we veelal op moment dat we eerst rust kenden: In de rij van de supermarkt of op het station. Onze hersenen krijgen de hele dag miljoenen prikkels te verwerken, zonder een kleine pauze’¹.

Dus ja, moeten we daar dan maar gewoon mee dealen? Ik denk het niet. Ik denk dat we onze uit-knop moeten herontdekken. Dat we moeten leren hoe rust ons ritme kan bepalen. Want zonder rust geen leven… Ik merk zelf dat ik in een vicieuze cirkel beland als ik m’n rust negeer. Ik word gestresst, slaap slechter, word moe wakker, moet nog meer inspanning leveren om m’n werk af te krijgen, word nog gestrester en slaap nog slechter. Niet best. Dus zorg ik ervoor dat ik weet van ophouden. Dat ik het mezelf toesta om te zeggen: “nu is het klaar”. Dat gaat me niet altijd even gemakkelijk af, maar ik weet wat er op het spel staat.

Nu ben ik afgelopen maandag 30 geworden, en heb ik een dagje wellness en sauna cadeau gekregen van mijn verloofde… Deze spa staat bekend om z'n stilteplekken. Echt heerlijk… een ontspannen begin van m’n thirties. En als je niet van sauna’s en bubbelbaden houdt, zoek de stilte elders op… want (zoals op het bordje in de lavendelkamer stond) ‘alleen stilte geeft rust’.

¹Wilma de Rek en Witte Hoogendijk, Van Big Bang tot Burn-out, 2017.

Bij De Kwekerij is vertraging één van onze kernwaarden. We doen een bewuste poging om het snelle leven een halt toe te roepen. En we erkennen dat dit een hele uitdaging is. In onze bloeiklassen bieden we vaak ruimte voor meditatie. Daarnaast belichten we diverse perspectieven op het thema rust. En tijdens de 'Bloeiklas: Hoe kan rust je ritme bepalen?' bieden we jou als deelnemer de ruimte om je eigen manier van rusten te ontdekken. Doe je mee?