Verandert dankbaarheid mijn leven?

ruben-hoekstra-auteur-wanneer-is-liefde-goed-genoeg-bloeiklas-de-kwekerij
Maar dit is leuk
september 19, 2019
ruben-hoekstra-auteur-de-kwekerij
Handelen naar de aanname dat het goedkomt
oktober 3, 2019
 

Verandert dankbaarheid mijn leven?

Suzanne maakt de som op: Wat brengt dankbaarheid je?

Dankzij mijn oma ben ik mij bewust geworden van het feit dat dankbaarheid een belangrijk thema in je leven kan zijn. Altijd als ik met mijn oma belde kon zij zoveel dingen opnoemen waar zij dankbaar voor was. Bijna zonder uitzondering noemde zij haar tuin, waar zij naar kon kijken. Wanneer zij pijn had, aan bijvoorbeeld haar kaken of benen of wanneer ze eenzaam was, leek ze soms juist nog harder dan normaal de dingen op te noemen die haar meezaten, wie haar hadden geholpen en weer: hoe mooi de tuin er bij stond. Als wij met het gezin bij haar langskwamen, noemde zij dit een dag ‘met een gouden randje’. Als kind was ik trots dat wij oma weer een dag met een gouden randje hadden bezorgd. Toen ik ouder werd begon ik echter beter door te hebben dat het benoemen van alles wat haar gegeven was, meer was dan een complimentje. Haar gewoonte om te benoemen waar ze dankbaar voor was, had meer weg van een manier van leven, die haar houvast gaf en een waarderende houding bevatte die ik meer en meer bewonderde. En dat terwijl haar leven niet meer enkel bestond uit grootste en leuke gebeurtenissen, maar eerder het afscheid nemen van wat ze eerder wel kon, veel dagen alleen in haar huisje en pijnen die bij de ouderdom horen.

Ik besloot dat ik ook dankbaar door het leven wilde gaan en ging op onderzoek uit. Hoe doe je dat, dankbaar zijn? Wat is het en kun je het toepassen in je dagelijkse leven? Doordat ik al overtuigd was van het belang van het thema, had ik het er over met verschillende mensen. Waaronder Guy. Ik ontmoette Guy op een feest van een gemeenschappelijke vriendin, en in dit eerste gesprek kwam mijn passie voor dankbaarheid ter sprake. Hij legde uit wat De Kwekerij was (ik meteen enthousiast natuurlijk) en daagde mij uit om een bloeiklas te ontwerpen over dit thema. En zo geschiedde. We ontwierpen een bloeiklas.

Een bloeiklas heeft een titel en het liefst één waardoor de millennial uit Amsterdam bereid is een avond voor het thema vrij te maken. Ambitieus als we waren, gaven we de bloeiklas daarom de volgende titel: ‘Hoe dankbaarheid je leven verandert’. Inmiddels heb ik meerdere boeken over dankbaarheid gelezen, heb ik verscheidene rituelen in mijn leven gebouwd die mij aanmoedigen mij te herinneren aan alles waar ik dankbaar voor ben en zou je kunnen stellen dat ik inmiddels een echte dankbaarheidsbeoefenaar ben. Het is tijd om de som op te maken. Is de titel van deze bloeiklas een valse belofte of de waarheid..?

Als wetenschappelijk opgeleide millennial weet ik dat je voorzichtig moet zijn met het aantonen van causale verbanden. Zodoende vind ik het persoonlijk ook grootspraak om te zeggen dat dankbaarheid mijn leven heeft veranderd. Maar intuïtief weet ik gewoon dat het een waardevol thema is en ervaar ik daarnaast ook de houvast die het mij geeft. Ik ga rustiger slapen, want elke avond blaas ik mijn kaarsen uit, en bij elke kaars die ik uitblaas (het zijn er drie) bedenk ik iets waar ik dankbaar voor ben wat die dag is gebeurd. Op het moment dat er overdag iets in mij opkomt, schrijf ik dit op in mijn dankbaarheidsboekje. Dit maakt dat ik het gevoel nog bewuster ervaar én ik kan ieder moment terug naar die fijne momenten, omdat ze zijn opgeschreven. Daarnaast geeft dankbaarheid een andere verbinding met de mensen om mij heen. Het voelt gewoonweg fijn om je te beseffen dat mensen allerlei dingen voor jou doen. Door dit bewust op te merken, word ik blij! Het helpt mij verder bij het bepalen van de dingen die belangrijk zijn in mijn leven. Zo stonden bijvoorbeeld mijn hardlooprondje, mijn lekkere ontbijtje en mijn vriend zó vaak op mijn lijstje, dat ik inmiddels weet dat de dingen die meermaals op mijn danklijstje staan, belangrijk voor me zijn en ik deze zaken dus aandacht moet geven om zo het leven te leiden waar ik blij van word. Misschien ben ik mijzelf ook wel meer gaan waarderen, omdat ik meer ben gaan stilstaan bij waar ik al stond (in plaats van enkel oog te hebben voor wat ik nog wilde bereiken). Door in het hier en nu te beseffen dat ik heel rijk ben (met vrienden, een huis, een baan met fijn loon/collega’s/werkzaamheden, lieve ouders en een gezond lichaam en ga zo maar door) ervaar ik minder vaak dat het niet goed genoeg is, dat ik meer moet zijn dan ik ben (een nog indrukwekkender cv, meer sociale activiteiten, een strakker lichaam). Het is nu al zo mooi!

Net als mijn grootmoeder houd ik niet zo van grootspraak. Dus dat dankbaarheid echt je leven verandert, zal ik tijdens de komende bloeiklas niet beweren, al voel ik, en ben ik ervan overtuigd dat dit thema waardevol is en gun ik eenieder om een stukje dankbaarheid in het leven te brengen. Wat je aandacht geeft, groeit. Dit geldt ook voor dankbaarheid. Daarom biedt De Kwekerij je de kans om een hele avond inspiratie op te doen, te delen en meer te weten te komen over de effecten van dankbaarheid. Ik zie je graag op 14 oktober!