Verslag uit de Doe-tak: Aanpak ongelijkheid!

brochure-bloeiklassen-de-kwekerij
Bekijk alle bloeiklassen in de brochure
april 16, 2019
Lessen uit de Kweekschool
mei 16, 2019
 

Deelnemer Joes doet verslag van zijn ervaring bij de Doe-tak over ongelijkheid


Dat er ongelijkheid is in de samenleving weten we allemaal, of je het nou rechtvaardig vindt of niet. Ik vind het niet rechtvaardig en de overheid doet te weinig om die ongelijkheid aan te pakken. Wat een geluk dat ik de Doe-tak: ongelijkheid tegenkwam op Facebook, een workshop om ongelijkheid in de samenleving aan te pakken. Samen met mensen die de ongelijkheid ook niet rechtvaardig vinden, gingen we vier avonden nadenken over een actieve aanpak om ongelijkheid te bestrijden.


Eens in de twee weken kwamen we een avond samen om te brainstormen en taken te verdelen. We begonnen de avond lekker met een hapje eten en een kopje koffie. Daarna deden we een kort rondje om te horen hoe het met iedereen gaat en om elkaar beter te leren kennen. De eerste bijeenkomst hebben we een specifiek onderwerp gekozen, onderwijsongelijkheid. Super interessant! Specifiek wilden we de doelgroep ‘net afgestudeerde MBO-studenten die geen baan konden vinden’ helpen. De daarop volgende bijeenkomsten hebben we gebrainstormd over hoe we dat konden doen.


Uiteindelijk hebben we een idee bedacht om onderwijsongelijkheid een klein beetje te verbeteren. Uit gesprekken met MBO-studenten bleek dat het heel demotiverend werkte als ze telkens afgewezen werden of als er telkens om ‘HBO-denkniveau’ werd gevraagd. We wilden ze weer meer gewaardeerd laten voelen en wijzen op verschillende initiatieven die hen aan een baan kunnen helpen. We willen dat doen door het sturen met van kaartjes met een persoonlijke boodschap van waardering. Nu moet het alleen nog uitgevoerd worden dus we zijn nog nieuwe bijeenkomsten aan het plannen.


Lijkt het je leuk om mee te doen bij een volgende Doe-tak? Dat kan! Mail naar doetak@kwekerijamsterdam.nl

 

Wat een geluk dat ik de Doe-tak: ongelijkheid tegenkwam op Facebook, een workshop om ongelijkheid in de samenleving aan te pakken. Samen met mensen die de ongelijkheid ook niet rechtvaardig vinden, gingen we vier avonden nadenken over een actieve aanpak om ongelijkheid te bestrijden.