Even goede vrienden?

bloeien-bij-de-kwekerij
We zijn terug!
februari 13, 2018

Door Lotte Westerbeek

Het was niet mijn eerste bloeiklas, maar toch wist ik nog niet helemaal wat ik moest verwachten. Je stapt het zaaltje binnen en gelukkig staan de stroopwafels en thee weer op tafel. De sfeer is relaxed, je ziet dat iedereen al gezellig staat te kletsen en je loopt vol verwachting naar binnen. Aangezien deze bloeiklas “Even goede vrienden?” heet had ik ook een vriendinnetje uitgenodigd. Best spannend dus, hoe zou dat gaan uitpakken?

Iedereen druppelt rustig binnen en dan is het tijd om te beginnen. De toon wordt direct gezet: er bestaan vanavond geen foute antwoorden wordt er gezegd. Heerlijk. Ik heb direct het gevoel dat ik alles kan zeggen wat ik wil, zonder dat iemand erover zal oordelen. We beginnen met wat theorie en dan komt al direct de eerste opdracht. Schrijf je verschillende vrienden op en categoriseer ze. Dat was niet makkelijk en dat ging de rest van de avond zo door. Aan de ene kant is er dus geen enkel antwoord fout, aan de andere kant word je gechallenged om écht na te denken over de dingen die je voelt en denkt; om ze echt te begrijpen.

Er zijn verschillende opdrachten die je uitvoert en de uitkomsten bespreek je vervolgens in kleinere groepjes. De sfeer is open en er worden dingen gedeeld die de meeste mensen niet zomaar met vreemden zouden bespreken. Dit geeft jou het vertrouwen hetzelfde te doen.

Nadat je gedachten wat geordend zijn, of misschien juist totaal overhoop gegooid, loop je met z’n allen naar de bar om nog even een biertje te doen. Daar kwam het wat mij betreft pas echt tot bloeien. Zoals ik al zei, had ik een vriendinnetje meegesleept naar de Kwekerij. Na nog geen kwart biertje kwam er ineens van alles op tafel. Bij beiden waren er die avond dingen losgekomen die nog niet eerder waren gezegd, misschien wel niet eerder gevoeld. Dit had ik niet verwacht. Wat een bijzonder moment. Ik was blij dat ik met een grote glimlach en een nieuwe beste vriendin erbij naar huis kon gaan.