Hoftuin van Eden | Paradijs van verbinding

zondag 24 april 2022, 14:00 – 19:30
De Hoftuin, Nieuwe Herengracht 18, Amsterdam

 

Weet jij nog hoe je echt verbinding maakt? Na twee jaar pandemie is contact niet vanzelfsprekend. Onze sociale kringen werden kleiner. De gemoederen liepen hoog op. En het bleek soms lastig om elkaar nog te begrijpen. En dan nu ook nog een oorlog.. Wat te doen?

Wij zoeken de verbinding! In de Hoftuin van Eden creëren we ruimte voor goede gesprekken, spontane ontmoetingen en om te oefenen in het overbruggen van verschillen. ‘Where we agree to disagree. Laat je niet leiden door angst, maar doe zinnige dingen! Kom langs, ontmoet, verbind en heb lief!

De Kwekerij en de Diaconie nodigen je uit op 24 april in de Hoftuin voor muziek, lekker eten*, lezingen, workshops, massages en een hele hoop gezelligheid. Leer de edele kunst van het luisteren. Verrijk een ander met jouw verhaal. Inspireer in plaats van polariseer. Doe een dansje. En vier de lente met verrassende ontmoetingen!

We zien je graag in de paradijselijke Hoftuin van Eden!

*Deze dag valt in de ramadan. Wil je aansluiten bij het avondprogramma en wat te eten mee naar huis nemen, dan kan dat!

Main stage

Geeske Hovingh

Coördinator van het Wereldhuis in Amsterdam, waar migranten zonder geldige papieren een plek krijgen. Hoe werkt bruggen bouwen in de praktijk? Wat kunnen we daarvan leren?

Bas Zwiers

Sociaal ondernemer en buurtbewoner Amsterdam Oost. Een van de initiatiefnemers van Stichting Alle Kleuren. ‘Als we voor tolerantie gaan, dan falen we, laten we gaan voor houden van!’ Oscar Kocken gaat in gesprek met Bas Zwiers over verbinden in diversiteit.

Karen Walthuis

De opkomst van internet en van de (soms niet zo) sociale media heeft bijgedragen aan de toenemende polarisatie. Iedereen wil zijn zegje doen, maar luistert er nog wel iemand? Hoe maken we vanuit onze internetbubbel en twitterstand weer contact met elkaar?

Noëlle Aarts

Als professor Socio-ecologische Interacties aan de Radboud Universiteit in Nijmegen houdt ze zich bezig met communicatie rondom complexe maatschappelijke opgaven zoals omgaan met klimaatverandering. Tijdens haar lezing zal ze

Workshops

Jeroen Horvers (hij/hem)

Ook bij verbinding komen machtsrelaties en -verhoudingen om de hoek kijken. Door deze te erkennen en herkennen kunnen we échte verbinding aangaan. Join deze workshop van Afiah en Jeroen waarbij wetenschap en praktijk samen wordt gebracht rondom thema’s zoals stereotypen en vooroordelen.

Beat your biases and connect!

Bram Kalman (hij/hem)

We zijn het vaak oneens. Dat kan niet anders met verschillende mensen. Wat doe je dan? De ander accepteren? Slecht plan, zegt psychoanalyticus Peter Rollins. Ontdek in deze mini-bloeiklas waarom. En natuurlijk hoe het beter kan!

Wat als we het oneens zijn?

Afiah Vijlbrief (zij/haar)

Ook bij verbinding komen machtsrelaties en -verhoudingen om de hoek kijken. Door deze te erkennen en herkennen kunnen we échte verbinding aangaan. Join deze workshop van Afiah en Jeroen waarbij wetenschap en praktijk samen wordt gebracht rondom thema’s zoals stereotypen en vooroordelen.

Beat your biases and connect!

Karen Walthuis

Het antwoord op de toenemende polarisatie en radicalisering is Radicale Open Interesse (R.O.I.). Je stelt je open naar de wereld van de Ander door de knop in je hoofd op ‘nieuwsgierig’ te zetten. Hoe je dat doet, ervaar je tijdens deze workshop!

Radicale open interesse

Bärbel Weiligmann

Hoe verbind je jezelf met nieuwe mensen en wat heb je daarvoor nodig? We onderzoeken samen met behulp van verschillende rituelen hoe je daarin je eigen stap kunt zetten.

Ritueel to connect

In de tuin

Massages

Expositie van Betekenis: ontdek wat ‘verbinding’ voor jou betekent en verbeeld het met elkaar in een gemeenschappelijk kunstwerk

Jeu de boules en andere spelletjes

Percussie workshop

Bak een pannenkoek voor een ander met Pancake Adventures

Food & drinks

Bier, brood en smoothies van Gist

Eten door het Wereldhuis – met lokale producten van de boerderij ‘De Meent’.

Borderless* – Eet samen onder het genot van wereldmuziek en artistieke voeding.

*English spoken – The ethnic richness of the city of Amsterdam gives us the opportunity to transform these differences into enriching values. We will do this by paying close attention to inclusivity by inviting artists, live musicians, and our food presentation. The art exhibition consists of the representation of artists of different backgrounds and different disciplines as painting, photography, and sculptures.