Hoe De Kwekerij is ontstaan...

☀️ Op een zonnige zomerdag ontmoetten Maarten Vogelaar en Guy Wijnen elkaar in het Blauwe Theehuis. Een gemeenschappelijke vriend had gezegd: “Volgens mij moeten jullie eens gaan praten”. Guy gaf toentertijd workshops aan studenten en young professionals over persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maarten organiseerde cursussen over levensvragen, zingeving en spiritualiteit. Het gesprek vond plaats. Koffie werd een biertje... en ze vonden elkaar in hun gemeenschappelijke why: jonge mensen tot bloei brengen. Na de eerste ontmoeting volgden sparsessies bij Café Boterham, en daar werd “De Kwekerij” geboren. Een bloeiplek voor millennials om samen levenswijsheid te ontdekken en in de praktijk te brengen.🌱

Waarom we doen wat we doen...

Tussen de feestjes, baantjes en colleges onderzoek je het leven, om te merken dat je langzaam volwassen wordt. Maar hoe doe je dat? Waar vroeger nog structuren van traditie, kerk of familie leidraad waren, moeten jonge mensen tegenwoordig zelf op zoek naar wat werkelijk waarde heeft. De plekken waar twintigers volwassen worden, stellen vooral kennis en vaardigheden centraal; maar de dieperliggende vragen blijven onbesproken.

We leven in een tijd waar zo'n beetje alles mogelijk is. Dat is natuurlijk heerlijk, maar ook uitdagend! Van oudsher leefden we conform bepaalde waarden en werd dé manier van leven min of meer gedicteerd. Nu zijn we vrij om te kiezen. Om zelf te bepalen hoe we ons leven inrichten en mogen we zelf antwoord geven op belangrijke levensvragen. Wie ben ik? Hoe geef ik betekenis aan het leven? Hier biedt De Kwekerij plek voor.

Daarbij komt dat de huidige tijd weinig ruimte biedt voor geduld... We leven in een prestatiemaatschappij, waar wat je doet belangrijker lijkt te zijn dan wie je bent. Een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden en kansen kunnen keuzestress en een gevoel van onrust geven. Tenslotte, er is veel druk op de millennial om de eigen boontjes te doppen en er is wat ons betreft te weinig ruimte voor kwetsbaarheid.

Als millennial heb je nog wel eens behoefte aan reflectie en vertraging, om bij belangrijke thema’s stil te staan en zo een eigen betekenis te geven aan het leven. Bij De Kwekerij ben je welkom om hiermee aan de slag te gaan!

Dit zijn onze waarden

Openhartig

In een maakbare wereld worden we verleid om steeds druk te bezig te zijn om ons leven aan de buitenkant voor elkaar te hebben. Al van jongs af word je geleerd om jezelf aantrekkelijk te kunnen presenteren. We poetsen de vragen en pijn liever weg. Heel gemakkelijk praten we eromheen, bouwen een pantser om niet te worden gekwetst of rationaliseren onze angst. Bij de Kwekerij staan we voor openhartigheid. Hoe zit het met je binnenkant? Welke dromen en verlangen heb je? We stellen echte vragen en zijn benieuwd naar de echte antwoorden.

Geduldig

In een snel veranderende wereld worden we verleid om slim en snel ons geluk te realiseren en alles te verwijderen wat dit in de weg zit. Je moet je kansen pakken, in mogelijkheden denken en vooral altijd je mening klaar hebben. We zijn verslaafd aan bevestiging en overvragen graag onszelf of de ander. Voor De Kwekerij is geduld een schone zaak, want een rijpingsproces vraagt aandacht. Daarom nemen we de tijd. Daarnaast behandelen we thema ́s als ́hoe leer je geduldig te zijn met jezelf en anderen? ́ en ‘hoe leer je daarnaast jezelf, en ook anderen te dulden?’. We bieden een plek van vertraging, zoeken en twijfelen zonder dat een kant en klaar antwoord gepresenteerd wordt.

Betekenisvol

We volgen al gauw verwachtingen van buitenaf, maar willen tegelijkertijd van betekenis zijn. Iets doen wat er toe doet. Bij De Kwekerij gaan we de uitdaging aan. We stellen op het eerste oog lastige vragen. Wie wil je zijn? Welke rol vervul je in deze maatschappij? We zoeken naar wat ons drijft en raakt, waar ons hart sneller van gaat kloppen. In het christendom spreekt men van “tamiem”. Wat één van hart betekent. Echtheid. Authentiek zijn. De Kwekerij biedt millennials de ruimte om over betekenisvolle vraagstukken na te denken en ideeën uit te wisselen. Daarnaast willen we betekenisvol zijn door te onderzoeken wat we voor kwetsbare groepen of onze eigen omgeving kunnen betekenen.

Activerend

Als hoogopgeleide millennial ben je bekend met kennis. Kennis is overal en we weten als geen ander hoe we kennis tot ons kunnen nemen. Echter met alleen nadenken kom je er niet! Daarom zet De Kwekerij aan tot actie. Tijdens een bloeiklas betekent het dan ook dat je als deelnemer deelneemt. De Kwekerij is er namelijk van overtuigd dat dingen pas echt tot je doordringen als je ze ervaart, door te doen dus. Daarnaast is De Kwekerij activerend in de zin dat je na een bloeiklas, Mestival of andere activiteit niet alleen inzichten hebt opgedaan, maar naar huis gaat met een concrete stap om (morgen) mee aan de slag te gaan. Zodat de kennis die wordt opgedaan ook in praktijk wordt gebracht.

En dit de thema's

 
agenda liefde-06
 
persoonlijke-ontwikkeling-bloeiklas-de-kwekerij
 
bloeiklas-over-het-leven-de-kwekerij

Dit doen we sinds 2015

Als initiatiefnemers zetten we ons volgens deze waarden in voor de bloei van twintigers. Wij geloven dat er andere verhalen en hoopvolle perspectieven bestaan, maar dat deze door angst, drukte, onbekendheid en onvermogen geen ruimte krijgen. Hiervoor creëren we een tussenplek waar het speelveld voor iedereen gelijkwaardig is. De ontmoetingen tussen mensen met diverse overtuigingen levert een vruchtbare bodem van aandacht, perspectief en diepgang.

Onze droom

Over vijf jaar is De Kwekerij uitgegroeid tot een veelzijdige beweging voor twintigers in Amsterdam. Er zijn meerdere "broedplaatsen" waar naast bloeiklassen ook borrels, maaltijden, coaching- en andere waardevolle ontmoetingen plaatsvinden. Er is een groot netwerk van ‘kwekers’ die zich aangesproken voelen door de missie van De Kwekerij en zich hiervoor regelmatig inzetten. Daarnaast zijn er vrijwilligers die zich voor allerlei activiteiten inzetten en tegelijkertijd coaching- en trainingservaring opdoen.

Op verschillende plekken in de stad worden er jaarlijks zo’n 30 bloeiklassen (in serie en los) georganiseerd binnen de drie hoofdthema’s liefde/relaties, persoonlijke ontwikkeling en het leven. Ook zijn er Mestivals – festivals waar we een actueel thema met allerlei sprekers, creativiteit en workshops bespreekbaar maken. Ook floreren onze programma's bij bedrijven, studieverenigingen, en andere organisaties die klaar zijn voor een bloeiende toekomst. Tenslotte is er een prachtige doe-tak met ontmoetingen tussen twintigers, senioren, arm en rijk, (jeugdzorg)jongeren en vluchtelingen waar we maatschappelijk impact maken en waardevolle verbindingen aangaan.

Dit doen we samen met het Kweekteam... Deze mensen brengen De Kwekerij tot bloei!

Anouk Zwaan

Anouk - Contentkweker


Anouk is de drijvende kracht achter onze digitale uitingen. Ze schrijft de nieuwsbrief. Bedenkt en ontwerpt de huisstijl inclusief inspirerende quotes en waardevolle content. Deze dame treedt het liefst niet op de voorgrond, maar achter haar schuilt een hoop diepgang, strategische ideeën en drive om te knallen! Naast haar inzet bij De Kwekerij leest en schrijft zij graag. Vanuit haar interesse lanceerde ze de Boekenclub van De Kwekerij. Join the club!

Ruth Six

Ruth - Relatiekweker


Leven vanuit liefde en relaties. Maak kennis met Ruth, en je ervaart het! Als jongste telg van het kweekteam is zij een krachtige verbinder en energieke kweker. Haar agenda loopt over van de afspraken en koffie-dates, maar tijd voor een goed gesprek weet zij altijd te vinden. Als kweker van de bloeiklas vriendschap maakte Ruth haar debuut, en dat was een sprankelend begin! Ook op onze social kanalen is Ruth vaak te vinden voor ludieke acties. Zoals haar veelbekeken en -geroemde sprong in de Amstel. Whoehoe go Ruth!

Suzanne ter Horst

Suzanne - Kwaliteitskweker


Suzanne’s missie is leren en ontwikkelen. Naast dat ze onze kwaliteitskweker is, is ze ook initiator van de bloeiklas over dankbaarheid. Een thema dat diep in haar hart zit. Het laat haar zien wat van betekenis is, en dat roept ze graag op bij anderen. Ze is positief, kritisch met een zeer hoge gevoeligheid voor wat er speelt onder het oppervlak. Zo zet ze aan tot diepgang op een fijne en vriendelijke wijze.

Ruben Hoekstra

Ruben - Verhalenkweker


Ruben bloeit van verhalen vertellen, beleven, beschrijven... deze muzikale kerel maakt zo een liedje voor je. Maar pas op! Als je denkt dat je met een beetje grappen en grollen weg komt, mais non, deze jongen zoekt de diepgang in gesprekken. Hij doet waar hij energie van krijgt, en dat bracht hem bij De Kwekerij. Al zoekende durft hij te zeggen dat ie rust vindt in de onzekerheid van het bestaan. Mooie woorden hè? Zoek hem gerust eens op voor verdere uitleg...
 

Maarten Vogelaar


Maarten Vogelaar is een echte pionier en runt momenteel een nieuwe Kwekerij-vestiging in Amstelveen. “Elke student verlangt naar kennis, liefde of waardering. Maar veel studenten kunnen hun verlangen niet verwoorden of zelfs sturen. 'Ik heb heel veel ambitie, maar ik weet niet zo goed waar het op te richten', zo zei een student. Dit raakt mij. Ik verlang ernaar om studenten tot bloei te brengen. Hun (onbewuste) worsteling is voor mij als oud-student politicologie en filosofie herkenbaar. Daarom geef ik praktische cursussen en stimuleer studenten om persoonlijk te formuleren wat zingeving en spiritualiteit voor hen betekent. Daarvoor zoek ik nadrukkelijk nieuwe wegen door aandacht te vragen voor kennis van jezelf, tolerantie, levenswijsheid en karaktervorming.”
 

Guy Wijnen


Guy Wijnen leidt De Kwekerij. Wat hem drijft is mensen in beweging zetten richting dat wat bij hen past. Hij gebruikt zijn energie om dat wat vast zit, los te maken, en wat wil groeien tot bloei te laten komen. Al tijdens zijn studie arbeid- en organisatiesociologie ontdekte Guy het belang van persoonlijke ontwikkeling. Het zette zijn oogkleppen af en gaf hem een gezonde dosis zelfreflectie. Hier moest hij wat mee. Sinds 2012 is Guy actief in het geven van training in persoonlijke leiderschap. Voor hem is De Kwekerij een echte bloeiplek van inspiratie, verbinding, speelsheid, en actie! Nieuwe mensen ontmoeten, waardevolle inzichten opdoen en delen, en doen wat je hart sneller laat kloppen, maken Guy een gelukkig mens.
 

Sara van de Ven

Sara - Kwekerij manager


Sara zie je stralen tijdens openhartige gesprekken. Ze kwam als stagiair bij De Kwekerij, omdat ze erin gelooft dat de wereld meer openheid en eerlijkheid nodig heeft. Ook als het even tegen zit. Sara is een sterke jongedame die weet wat ze wil. Ze ontpopte zich als kweker bij de bloeiklassen over 'ontdekken wat je wilt', 'en 'wanneer is het ooit goed genoeg'. Inmiddels is ze aangesteld als kwekerij manager, en draagt ze zorg voor de planning en organisatie van onze programma's. Daarnaast ontwikkelde ze haar eigen programma: Het openhartige gesprek. Daarvoor ben je bij haar aan het juiste adres.
 

Kom in contact

Heb je een leuk idee, vraag of opmerking? Laat van je horen. Per mail, via het formulier hieronder of kom langs in onze kas!

 

Kweeknieuws

Wil je maandelijks inspiratie ontvangen en de laatste updates over onze events. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!