Over

De Kwekerij - Groeiplek voor twintigers

Tussen de feestjes, baantjes en colleges onderzoek je het leven, om te merken dat je langzaam volwassen wordt. Maar hoe doe je dat? Waar vroeger nog structuren van traditie, kerk of familie leidraad waren, moeten jonge mensen tegenwoordig zelf op zoek naar wat werkelijk waarde heeft. De plekken waar twintigers volwassen worden, stellen vooral kennis en vaardigheden centraal; maar de dieperliggende vragen blijven onbesproken. Hoe ga je om met alleen-zijn, de waarde van je werk, liefde, geluk, succes, ziekte en natuur? Met De Kwekerij bieden we een groeiplek voor twintigers om samen levenswijsheid te ontdekken en in praktijk te brengen. Hieronder lees je meer over onze waarden, het ontstaan, de toekomstplannen en de initiatiefnemers. Ook kun je onderaan de pagina een reactie achterlaten. Wij horen graag van je!

Openhartig

In een maakbare wereld worden we verleid om steeds druk te bezig te zijn om ons leven aan de buitenkant voor elkaar te hebben. Al van jongs af word je geleerd om jezelf aantrekkelijk te kunnen presenteren. We poetsen de vragen en pijn liever weg. Heel gemakkelijk praten we eromheen, bouwen een pantser om niet te worden gekwetst of rationaliseren onze angst. Bij de Kwekerij staan we voor openhartigheid. Hoe zit het met je binnenkant? Welke emoties of verlangens liggen onder jouw streven? Wat gééft je leven? Waar droom je van? We bieden een plek waar we ons hart delen op basis van eerlijkheid en gelijkwaardigheid.

Geduldig

In een snel veranderende wereld worden we verleid om slim en snel ons geluk te realiseren en alles te verwijderen wat dit in de weg zit. Je moet je kansen pakken, in mogelijkheden denken en vooral altijd je mening klaar hebben. We zijn verslaafd aan bevestiging en overvragen graag onszelf of de ander. Voor de Kwekerij is geduld een schone zaak, want een rijpingsproces vraagt aandacht. We nemen ook tijd voor onze butsen en deuken. Hoe leer je geduldig te zijn met jezelf en anderen? Waarin leef jij vanuit vertrouwen? We bieden een plek van vertraging, zoeken en bewust leven.

Verhelderend

In een onzekere wereld worden we verleid om overbezorgd met alle winden mee te waaien. We zijn ontworteld en wereldwijs tegelijk. Er zijn weinig zekerheden waar we blind op kunnen varen. We delen een gezamenlijke afkeer van conformiteit, maar missen soms de helderheid van geest om het écht anders te doen. Met de Kwekerij willen we verhelderen wat blijvende waarde heeft. Hoe kom je aan vastbeslotenheid? Waarin wortelen jouw ambities? We bieden een vruchtbare bodem van aandacht, perspectief en diepgang.
 

Sinds 2015

Als initiatiefnemers willen we ons inzetten voor de bloei van twintigers. Wij geloven dat er andere verhalen en hoopvolle perspectieven bestaan, maar dat deze door angst, drukte, onbekendheid en onvermogen geen ruimte krijgen. Hiervoor creëren we een tussenplek waar het speelveld voor iedereen gelijkwaardig is. De ontmoetingen tussen mensen met diverse overtuigingen levert diepgang, kwetsbaarheid en nieuwe perspectieven op.

De ambitie

Over drie jaar is de Kwekerij uitgegroeid tot een veelzijdige beweging voor twintigers in Amsterdam. Het belangrijkste is dat er een gemeenschap is ontstaan van ‘kwekers’ die zich aangesproken voelen door de missie van de Kwekerij en zich hiervoor regelmatig inzetten. Er is een vaste broedplaats waar borrels, maaltijden, coaching- en training plaatsvinden. Kwekers zetten zich vrijwillig in voor allerlei activiteiten maar ontvangen tegelijkertijd coaching als trainer. Op verschillende plekken in de stad worden er jaarlijks zo’n 30 bloeiklassen (in serie en los) georganiseerd binnen de drie hoofdthema’s liefde/relaties, persoonlijke ontwikkeling en het leven. Ook zijn er ook Mestivals – drukbezochte festivals waarbij een actueel thema met allerlei sprekers, creativiteit en workshops bespreekbaar wordt gemaakt. Daarnaast bieden we op aanvraag ook betaalde programma’s aan voor bedrijven, studieverenigingen, kerken en organisaties. Tenslotte is er een prachtige doe-tak met ontmoetingen tussen twintigers en senioren, (jeugdzorg)jongeren en (LHBT)-vluchtelingen waar ze zowel van ontvangen als aan geven.

Maarten Vogelaar


Projectleider Maarten Vogelaar (31) is studentenpastor. “Elke student verlangt naar kennis, liefde of waardering. Maar veel studenten kunnen hun verlangen niet verwoorden of zelfs sturen. 'Ik heb heel veel ambitie, maar ik weet niet zo goed waar het op te richten', zo zei een student. Dit raakt mij. Ik verlang ernaar om studenten tot bloei te brengen. Hun (onbewuste) worsteling is voor mij als oud-student politicologie en filosofie herkenbaar. Daarom geef ik praktische cursussen en stimuleer studenten om persoonlijk te formuleren wat zingeving en spiritualiteit voor hen betekent. Daarvoor zoek ik nadrukkelijk nieuwe wegen door aandacht te vragen voor kennis van jezelf, tolerantie, levenswijsheid en karaktervorming. Een luis in de pels van de status quo.”

Heb je een leuk idee, een vraag of opmerking? Laat het ons weten!

Guy Wijnen


Guy Wijnen (28) is arbeid- en organisatiesocioloog en interesseert hij zich in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de manieren waarop mensen hun werk vormgeven. Sinds 2012 is Guy actief in het geven van training in persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsvaardigheden en arbeidsmarkt-oriëntatie. De Kwekerij is voor hem een plek waar inzicht en inspiratie, de persoonlijke groei van twintigers kracht bij zetten. Open blijven staan voor nieuwe inzichten, balans houden, en zijn energie inzetten voor datgene wat zijn hart sneller laat kloppen, maken Guy een gelukkig mens. De verbinding maken tussen het persoonlijke en het professionele zet hij graag in bij de workshops.