Hoe De Kwekerij is ontstaan…

☀️ Op een zonnige zomerdag ontmoetten Maarten Vogelaar en Guy Wijnen elkaar in het Blauwe Theehuis. Een gemeenschappelijke vriend had gezegd: “Volgens mij moeten jullie eens gaan praten”. Guy gaf toentertijd workshops aan studenten en young professionals over persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maarten organiseerde cursussen over levensvragen, zingeving en spiritualiteit. Het gesprek vond plaats. Koffie werd een biertje… en ze vonden elkaar in hun gemeenschappelijke why: jonge mensen tot bloei brengen. Na de eerste ontmoeting volgden sparsessies bij Café Boterham, en daar werd “De Kwekerij” geboren. Een bloeiplek voor studenten en young professionals om samen levenswijsheid te ontdekken en in de praktijk te brengen.🌱

Waarom we doen wat we doen…

Tussen de feestjes, baantjes en colleges onderzoek je het leven, om te merken dat je langzaam volwassen wordt. Maar hoe doe je dat? Waar vroeger nog structuren van traditie, kerk of familie leidraad waren, moeten jonge mensen tegenwoordig zelf op zoek naar wat werkelijk waarde heeft. De plekken waar twintigers volwassen worden, stellen vooral kennis en vaardigheden centraal; maar de dieperliggende vragen blijven onbesproken.

We leven in een tijd waar zo’n beetje alles mogelijk is. Dat is natuurlijk heerlijk, maar ook uitdagend! Van oudsher leefden we conform bepaalde waarden en werd dé manier van leven min of meer gedicteerd. Nu zijn we vrij om te kiezen. Om zelf te bepalen hoe we ons leven inrichten en mogen we zelf antwoord geven op belangrijke levensvragen. Wie ben ik? Hoe geef ik betekenis aan het leven? Hier biedt De Kwekerij plek voor.

Daarbij komt dat de huidige tijd weinig ruimte biedt voor geduld… We leven in een prestatiemaatschappij, waar wat je doet belangrijker lijkt te zijn dan wie je bent. Een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden en kansen kunnen keuzestress en een gevoel van onrust geven. Tenslotte, er is veel druk op de studenten en young professionals om de eigen boontjes te doppen en er is wat ons betreft te weinig ruimte voor kwetsbaarheid.

Als student en young professional heb je nog wel eens behoefte aan reflectie en vertraging, om bij belangrijke thema’s stil te staan en zo een eigen betekenis te geven aan het leven. Bij De Kwekerij ben je welkom om hiermee aan de slag te gaan!

Onze thema's

Persoonlijke ontwikkeling
Wie ben je? En waarom doe je wat je doet? In een wereld waarin alles mogelijk is of lijkt, zijn deze vragen niet zo makkelijk te beantwoorden. Bij De Kwekerij bevragen we onze ambitie. Waarom willen we alsmaar vooruit? Hoe vinden we rust? En welke doelen wil je écht behalen. We bepalen hoe ons werk en identiteit zijn vervlochten en ontrafelen de invloed van de huidige prestatiemaatschappij. Zo gaan we op zoek naar de balans. Natuurlijk op speelse Kwekerij-wijze!

Over het leven
Soms zit het mee en soms zit het tegen. Veel van de waardevolle dingen in het leven hebben we niet voor het kiezen. Onze gezondheid, het welzijn van de mensen om ons heen. En toch denken we vaak dat geluk maakbaar is. Bij dit thema duiken we in de diepere thema’s van het leven. We onderzoeken wat kwetsbaarheid en dankbaarheid ons te bieden hebben. Dat doen we altijd door een kritisch licht te werpen op actuele trends. Zo scherpen we onze overtuigingen en laten we ideaalplaatjes even voor wat zijn.

Liefde en relaties
We zoomen in op dat wat ons leven rijk en gelukkig maakt: waardevolle relaties. Welke plek heeft liefde in jouw leven? Hoe kijk je naar vriendschap en de liefdesrelatie? En welke rol speelt je opvoeding – bewust of onbewust – in jouw leven? Tijdens deze bloeiklassen sta je stil bij jezelf, de ander en oefen je in vertrouwen. Dat doen we in een veilige en uitdagende omgeving. We delen persoonlijke ervaring en putten uit interdisciplinaire bronnen.

Onze waarden

Openhartig
In een maakbare wereld worden we verleid om steeds druk te bezig te zijn om ons leven aan de buitenkant voor elkaar te hebben. Al van jongs af word je geleerd om jezelf aantrekkelijk te kunnen presenteren. We poetsen de vragen en pijn liever weg. Heel gemakkelijk praten we eromheen, bouwen een pantser om niet te worden gekwetst of rationaliseren onze angst. Bij de Kwekerij staan we voor openhartigheid. Hoe zit het met je binnenkant? Welke dromen en verlangens heb je? We stellen echte vragen en zijn benieuwd naar de echte antwoorden.

Betekenisvol
We volgen al gauw verwachtingen van buitenaf, maar willen tegelijkertijd van betekenis zijn. Iets doen wat er toe doet. Bij De Kwekerij gaan we de uitdaging aan. We stellen op het eerste oog lastige vragen. Wie wil je zijn? Welke rol vervul je in deze maatschappij? We zoeken naar wat ons drijft en raakt, waar ons hart sneller van gaat kloppen. De Kwekerij biedt studenten en young professionals de ruimte om over betekenisvolle vraagstukken na te denken en ideeën uit te wisselen. Daarnaast willen we betekenisvol zijn door te onderzoeken wat we voor kwetsbare groepen of onze eigen omgeving kunnen betekenen.

Geduldig
In een snel veranderende wereld worden we verleid om slim en snel ons geluk te realiseren en alles te verwijderen wat dit in de weg zit. Je moet je kansen pakken, in mogelijkheden denken en vooral altijd je mening klaar hebben. We zijn verslaafd aan bevestiging en overvragen graag onszelf of de ander. Voor De Kwekerij is geduld een schone zaak, want een rijpingsproces vraagt aandacht. Daarom nemen we de tijd. Daarnaast behandelen we thema ́s als ́hoe leer je geduldig te zijn met jezelf en anderen? ́ en ‘hoe leer je daarnaast jezelf, en ook anderen te dulden?’. We bieden een plek van vertraging, zoeken en twijfelen zonder dat een kant en klaar antwoord gepresenteerd wordt.

Activerend
Als student of young professional ben je bekend met kennis. Kennis is overal en we weten als geen ander hoe we kennis tot ons kunnen nemen. Echter met alleen nadenken kom je er niet! Daarom zet De Kwekerij aan tot actie. Tijdens een bloeiklas betekent het dan ook dat je als deelnemer deelneemt. De Kwekerij is er namelijk van overtuigd dat dingen pas echt tot je doordringen als je ze ervaart, door te doen dus. Daarnaast is De Kwekerij activerend in de zin dat je na een bloeiklas, Mestival of andere activiteit niet alleen inzichten hebt opgedaan, maar naar huis gaat met een concrete stap om (morgen) mee aan de slag te gaan. Zodat de kennis die wordt opgedaan ook in praktijk wordt gebracht.

Dit doen we samen met het Kweekteam.
Deze mensen brengen De Kwekerij tot bloei!

Guy Wijnen (hij/hem) | Initiatiefnemer

Guy Wijnen leidt De Kwekerij. Wat hem drijft is mensen in beweging zetten richting dat wat bij hen past. Hij gebruikt zijn energie om dat wat vast zit, los te maken, en wat wil groeien tot bloei te laten komen. Al tijdens zijn studie arbeid- en organisatiesociologie ontdekte Guy het belang van persoonlijke ontwikkeling. Het zette zijn oogkleppen af en gaf hem een gezonde dosis zelfreflectie. Voor hem is De Kwekerij een echte bloeiplek van inspiratie, verbinding, speelsheid, en actie! Nieuwe mensen ontmoeten, waardevolle inzichten opdoen en delen, en doen wat je hart sneller laat kloppen, maken Guy een gelukkig mens.

Instagram “LinkedIn

Esther Dijkman (zij/haar) | Creative Lead

Esther kwam als een geschenk uit de hemel vallen. Ze ving een gesprek op over De Kwekerij en nam zich voor contact op te nemen. Zonder precies te weten waar dit toe zou leiden, kwam ze als welkome versterking in het Kweekteam. De vastberadenheid waarmee ze lijntjes legt en wensen koppelt aan acties siert haar. Vanuit rust en vertrouwen werkt ze met een gezonde dosis structuur toe naar meer bekendheid van De Kwekerij onder studenten. Zie jij aanknopingspunten? Neem contact op!

Email

Jana Marechal (zij/haar) | Contentkweker

Jana is een creatieve virtuoos. Niet bang om het gebruikelijke te bevragen en nieuwe wegen te verkennen. Haar inbreng bij de Kwekerij is dan ook kleurrijk en verfrissend. Haar missie is om onze inspiratie op een zo aantrekkelijk mogelijke manier met je delen. Met oog voor detail verwerkt ze grote en abstracte onderwerpen tot bloeiende content. Heb je een creatief idee of suggestie, laat het haar weten!

Email

Vera Vergeer (zij/haar) | Vrijwilliger content creatie en donatie werving

Vera is scherp, doortastend en vredelievend. Met haar kennis van communicatie en multimedia design onderzoekt, ontdekt en ontwerpt ze betekenisvolle campagnes. Wat zoeken en vinden mensen bij De Kwekerij? Hoe kunnen we deze behoeftes nog beter vervullen en onze (beeld)taal verder verduidelijken? Vera brengt actie vanuit rust. En een flinke portie gezelligheid in ons kweekteam. Daar zijn we super blij mee!

Email