Hoe De Kwekerij is ontstaan...

☀️ Op een zonnige zomerdag ontmoetten Maarten Vogelaar en Guy Wijnen elkaar in het Blauwe Theehuis. Een gemeenschappelijke vriend had gezegd: “Volgens mij moeten jullie eens gaan praten”. Guy gaf toentertijd workshops aan studenten en young professionals over persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maarten organiseerde cursussen over levensvragen, zingeving en spiritualiteit. Het gesprek vond plaats. Koffie werd een biertje... en ze vonden elkaar in hun gemeenschappelijke why: jonge mensen tot bloei brengen. Na de eerste ontmoeting volgden sparsessies bij Café Boterham, en daar werd “De Kwekerij” geboren. Een bloeiplek voor studenten en young professionals om samen levenswijsheid te ontdekken en in de praktijk te brengen.🌱

Waarom we doen wat we doen...

Tussen de feestjes, baantjes en colleges onderzoek je het leven, om te merken dat je langzaam volwassen wordt. Maar hoe doe je dat? Waar vroeger nog structuren van traditie, kerk of familie leidraad waren, moeten jonge mensen tegenwoordig zelf op zoek naar wat werkelijk waarde heeft. De plekken waar twintigers volwassen worden, stellen vooral kennis en vaardigheden centraal; maar de dieperliggende vragen blijven onbesproken.

We leven in een tijd waar zo'n beetje alles mogelijk is. Dat is natuurlijk heerlijk, maar ook uitdagend! Van oudsher leefden we conform bepaalde waarden en werd dé manier van leven min of meer gedicteerd. Nu zijn we vrij om te kiezen. Om zelf te bepalen hoe we ons leven inrichten en mogen we zelf antwoord geven op belangrijke levensvragen. Wie ben ik? Hoe geef ik betekenis aan het leven? Hier biedt De Kwekerij plek voor.

Daarbij komt dat de huidige tijd weinig ruimte biedt voor geduld... We leven in een prestatiemaatschappij, waar wat je doet belangrijker lijkt te zijn dan wie je bent. Een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden en kansen kunnen keuzestress en een gevoel van onrust geven. Tenslotte, er is veel druk op de studenten en young professionals om de eigen boontjes te doppen en er is wat ons betreft te weinig ruimte voor kwetsbaarheid.

Als student en young professional heb je nog wel eens behoefte aan reflectie en vertraging, om bij belangrijke thema’s stil te staan en zo een eigen betekenis te geven aan het leven. Bij De Kwekerij ben je welkom om hiermee aan de slag te gaan!

Dit zijn onze waarden

Openhartig

In een maakbare wereld worden we verleid om steeds druk te bezig te zijn om ons leven aan de buitenkant voor elkaar te hebben. Al van jongs af word je geleerd om jezelf aantrekkelijk te kunnen presenteren. We poetsen de vragen en pijn liever weg. Heel gemakkelijk praten we eromheen, bouwen een pantser om niet te worden gekwetst of rationaliseren onze angst. Bij de Kwekerij staan we voor openhartigheid. Hoe zit het met je binnenkant? Welke dromen en verlangen heb je? We stellen echte vragen en zijn benieuwd naar de echte antwoorden.

Geduldig

In een snel veranderende wereld worden we verleid om slim en snel ons geluk te realiseren en alles te verwijderen wat dit in de weg zit. Je moet je kansen pakken, in mogelijkheden denken en vooral altijd je mening klaar hebben. We zijn verslaafd aan bevestiging en overvragen graag onszelf of de ander. Voor De Kwekerij is geduld een schone zaak, want een rijpingsproces vraagt aandacht. Daarom nemen we de tijd. Daarnaast behandelen we thema ́s als ́hoe leer je geduldig te zijn met jezelf en anderen? ́ en ‘hoe leer je daarnaast jezelf, en ook anderen te dulden?’. We bieden een plek van vertraging, zoeken en twijfelen zonder dat een kant en klaar antwoord gepresenteerd wordt.

Betekenisvol

We volgen al gauw verwachtingen van buitenaf, maar willen tegelijkertijd van betekenis zijn. Iets doen wat er toe doet. Bij De Kwekerij gaan we de uitdaging aan. We stellen op het eerste oog lastige vragen. Wie wil je zijn? Welke rol vervul je in deze maatschappij? We zoeken naar wat ons drijft en raakt, waar ons hart sneller van gaat kloppen. De Kwekerij biedt studenten en young professionals de ruimte om over betekenisvolle vraagstukken na te denken en ideeën uit te wisselen. Daarnaast willen we betekenisvol zijn door te onderzoeken wat we voor kwetsbare groepen of onze eigen omgeving kunnen betekenen.

Activerend

Als student of young professional ben je bekend met kennis. Kennis is overal en we weten als geen ander hoe we kennis tot ons kunnen nemen. Echter met alleen nadenken kom je er niet! Daarom zet De Kwekerij aan tot actie. Tijdens een bloeiklas betekent het dan ook dat je als deelnemer deelneemt. De Kwekerij is er namelijk van overtuigd dat dingen pas echt tot je doordringen als je ze ervaart, door te doen dus. Daarnaast is De Kwekerij activerend in de zin dat je na een bloeiklas, Mestival of andere activiteit niet alleen inzichten hebt opgedaan, maar naar huis gaat met een concrete stap om (morgen) mee aan de slag te gaan. Zodat de kennis die wordt opgedaan ook in praktijk wordt gebracht.

En dit de thema's

Dit doen we sinds 2015

Als initiatiefnemers zetten we ons volgens deze waarden in voor de bloei van twintigers. Wij geloven dat er andere verhalen en hoopvolle perspectieven bestaan, maar dat deze door angst, drukte, onbekendheid en onvermogen geen ruimte krijgen. Hiervoor creëren we een tussenplek waar het speelveld voor iedereen gelijkwaardig is. De ontmoetingen tussen mensen met diverse overtuigingen levert een vruchtbare bodem van aandacht, perspectief en diepgang.

Diversiteit en inclusie

De activiteiten van de Kwekerij zijn bedoeld voor alle studenten en young professionals die willen bloeien tussen 18-35 jaar, van alle achtergronden, genderidentiteiten en seksuele voorkeuren. Houden de prijzen je tegen om te komen? Stuur dan een mailtje naar info@kwekerijamsterdam.nl, dan bespreken we wat er mogelijk is. We denken graag met je mee.

De Kwekerij is helaas (nog) niet rolstoeltoegankelijk. Wel kun je de bloeiklas online bijwonen of kunnen we samen een andere creatieve oplossing zoeken die voor je werkt. Twijfel je om een andere reden over de toegankelijkheid tot een van onze evenementen, stuur dan ook een mailtje. We hopen je snel te ontmoeten!

Onze droom

Over vijf jaar is De Kwekerij uitgegroeid tot een veelzijdige beweging voor twintigers in Amsterdam. Er zijn meerdere "broedplaatsen" waar naast bloeiklassen ook borrels, maaltijden, coaching- en andere waardevolle ontmoetingen plaatsvinden. Er is een groot netwerk van ‘kwekers’ die zich aangesproken voelen door de missie van De Kwekerij en zich hiervoor regelmatig inzetten. Daarnaast zijn er vrijwilligers die zich voor allerlei activiteiten inzetten en tegelijkertijd coaching- en trainingservaring opdoen.

Op verschillende plekken in de stad worden er jaarlijks zo’n 30 bloeiklassen (in serie en los) georganiseerd binnen de drie hoofdthema’s liefde/relaties, persoonlijke ontwikkeling en het leven. Ook zijn er Mestivals – festivals waar we een actueel thema met allerlei sprekers, creativiteit en workshops bespreekbaar maken. Ook floreren onze programma's bij bedrijven, studieverenigingen, en andere organisaties die klaar zijn voor een bloeiende toekomst. Tenslotte is er een prachtige doe-tak met ontmoetingen tussen twintigers, senioren, arm en rijk, (jeugdzorg)jongeren en nieuwkomers waar we maatschappelijk impact maken en waardevolle verbindingen aangaan.

Dit doen we samen met het Kweekteam.
Deze mensen brengen De Kwekerij tot bloei!

 
 
 
 

Kom in contact

Heb je een leuk idee, vraag of opmerking? Laat van je horen. Per mail, via het formulier hieronder of kom langs in onze kas!

 

Kweeknieuws

Wil je maandelijks inspiratie ontvangen en de laatste updates over onze events. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!