10 tips bij corona blues

door Anne-Claire Meijer

 

Donkere dagen, veel regen, een harde, onverwachte, lockdown en een nieuw variant van het virus. Genoeg ingrediënten voor de corona blues. Zelf ervaar ik die in elk geval flink. En als ik even om me heen kijk of de nieuwsberichten over het welzijn van jongeren/millennials volg, ben ik niet de enige. Daarom ben ik op zoek gegaan naar tips. Hoe kunnen we deze Corona Winter editie 2 toch een beetje goed doorkomen? Van de experts van Thrive en Mind leerde ik het volgende:

 

1. Accepteer dat je soms minder goed in je vel zit

Bovenop je traditionele winterdip komt nu ook nog eens alle onzekerheid van de pandemie. Een flinke deuk in je welzijns buffer. Logisch dat je nu minder tegen een stootje kan. Dat het soms sneller op is of alles zwaarder voelt. Dat is oké. En k*t. Maar wel oké.

 

2. Besef je waar je invloed op hebt en waar niet.

Hoe graag we het ook zouden willen, in een pandemie kunnen we helaas weinig controleren. Ga voor jezelf na waar je eigen invloed ophoudt. Beseffen en accepteren dat het leven niet zo maakbaar is als we dachten en zouden willen, helpt.

 

3. Houd structuur in je dagen en weken.

Door de beperkingen valt veel structuur weg. Alles vanuit huis doen biedt minder houvast, dan op vaste tijden naar colleges of werk gaan. Probeer toch iets van structuur vast te houden. Ga bijvoorbeeld op vaste tijden met vrienden studeren. Structuur geeft houvast, en dat kan ik in elk geval wel gebruiken nu!

 

4. Beperk je blootstelling aan negatief nieuws.

Als je de hele dag het nieuws volgt, en alle corona cijfers bijhoudt, is het niet moeilijk om daar flink ongelukkig van te worden. Probeer daarom die nieuws-app en je social media eens een dag links te laten liggen. Helpt dat?

 

5. Blijf in beweging en ga naar buiten!

Soms kijk ik om vijf uur uit het raam en ben ik nog niet buiten geweest. Slecht plan. Probeer elke dag een half uur te bewegen en een half uur buiten te zijn. Hoe afgezaagd ook: die lunchwandeling is bijvoorbeeld zo slecht nog niet.

 

6. Behoud je sociale contacten

We zijn sociale wezens. Nu sociaal contact ingewikkelder is, is het extra belangrijk om daarbij stil te staan. Het kost een stapje extra om mensen te zien. Maar doe dat: bel, spreek af!

 

7. Oefen in dankbaarheid.

Zelfs in deze lockdown zijn er elke dag nog dingen om dankbaar voor te zijn. Een dankbaarheids app of – boekje, kan je helpen om daar in te oefenen. Je kunt een reminder zetten die je er aan herinnert om even stil te staan bij alle dingen die je fijn vond die dag, die grappig waren, steun gaven of goed gingen.

 

8. Doe meer dingen waar je energie van krijgt.

Waar laad jij van op? Is dat sporten, lezen, wandelen, creatief bezig zijn, muziek maken etc? Of van uitdelen, door bijvoorbeeld te bakken voor je buurman die alleen woont, of je pakketjesbezorger een bedankje te geven? Maak hier meer tijd voor, om zo veerkracht op te bouwen en meer energie te krijgen.

 

9. Maak je huis gezelliger

Nu je zo veel thuis bent, kun je het maar beter wat opvrolijken. Door dingen in je interieur wat te veranderen (denk aan nieuwe posters aan de muur, of andere kussens), krijg je al snel een heel andere ruimte. Je fysieke omgeving is van invloed van hoe je in je vel zit. Dus steek ‘s avonds kaarsjes aan, maak het gezellig en zet wat vaker een muziekje op.

 

10. Sta extra stil bij je emotionele behoeften.

Wat heb jij nodig om deze tijd iets dragelijker voor jezelf te maken? Is dat meer tijd voor jezelf, duidelijkere grenzen stellen betreft werk, meer slaap of iets anders? Of meer ontspanning, door middel van ontspanningsoefeningen, meditaties en meer vrije tijd in te plannen? Misschien heb je ook behoefte om te praten met een professional?

 

Waar sommige tips misschien open deuren lijken, zijn het wel stuk voor stuk dingen die je kunnen helpen om veerkrachtiger te worden. Ik hoop dat ook jij een manier vindt om deze tijd een stukje beter door te komen. Ik ga in elk geval de komende tijd zelf met deze tips aan de slag. Die nieuwsapp gaat als eerste van m’n telefoon en ik ga mijn sociale afspraken de komende tijd denk ik zoveel mogelijk combineren met een wandeling. Veel succes, en tot snel in de Kas!

Heb je behoefte om met iemand te praten?

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...