Hoe je je dankbaarheid uit

 

Je weet misschien wel dat dankbaar zijn je gelukkiger maakt, maar hoe sta je daar nou echt bij stil? Hoe maak je er bewust ruimte voor tussen de alledaagse dingen door? Hieronder vind je vier manieren om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, en dat ook te uiten.

 

1. Bedank anderen voor de kleine dingen

Probeer aandacht te hebben voor wat anderen voor je doen. Juist ook de kleine dingen die je normaal gesproken voor lief neemt. Misschien neemt je collega het voor je op in een meeting, of kookt je partner terwijl jij nog onderweg naar huis bent? Stuurt je vader elke week een berichtje om te vragen hoe het met je gaat? Allemaal dingen die je waarschijnlijk erg waardeert, maar waar je je misschien niet zo gauw over uitspreekt.

 

2. Schrijf een dankbrief

Kies iemand in je leven die veel voor je betekent en schrijf die persoon een dankbrief. Bedank de ander voor wat je zo waardeert aan hem/haar/hen, mooie herinneringen die jullie samen hebben en de rol die de ander speelt in je leven.

 

3. Verzamel herinneringen

Natuurlijk is het lastig om altijd maar de zonnige kanten van het leven te zien, en dat hoeft ook helemaal niet. Maar wat je misschien kan helpen is om mooie herinneringen te verzamelen. Filmkaartjes, bierviltjes, foto’s, dennenappels die je vindt tijdens een herfstwandeling. Allemaal dingen die je helpen om dankbaar terug te kijken op mooie herinneringen.

 

4. Bedenk wat je zou missen

Wat zou je missen als het er niet meer zou zijn? Misschien je kat, je fiets, je appartement of je kast vol met boeken. En waarom zou je juist dat zo missen? Wat voegen ze toe aan je leven en wat maakt dat ze waarde hebben voor je? Door hier bij stil te staan, waardeer je dingen die je anders misschien onbedoeld voor lief neemt.

Verder lezen?

“Het is een constante nervositeit om dingen te missen”

“Het is een constante nervositeit om dingen te missen”

“Het is een constante nervositeit om dingen te missen” door Lynn de Geus Nu alle activiteiten weer in volle gang zijn valt er voor het gevoel veel in te halen voor jongeren. Helaas heeft ons lichaam maar een beperkte fysieke aanwezigheid voor één plek en dus kunnen we...

Leer van de bergen dat je geen bergen hoeft te verzetten

Leer van de bergen dat je geen bergen hoeft te verzetten

Leer van de bergen dat je geen bergen hoeft te verzetten door Bram Kalkman Het is de tijd van de laatste loodjes. De zomervakantie lonkt. Buigend over de laatste deadline, dwalen mijn gedachten af. Naar berglandschappen, watervallen, vuurtjes en stilte. Tot die stilte...

Landen na een retraite in Italië

Landen na een retraite in Italië

Landen na een retraite in Italië door Guy Wijnen  Het zit erop. Onze allereerste “Kweekretraite” in Italië. Een week vol verdieping, verbinding en het delen van inspiratie. Wat mijn enigszins naïeve verwachting volledig overtrof was de intensiteit van zo’n week....