Hoe je je dankbaarheid uit

 

Je weet misschien wel dat dankbaar zijn je gelukkiger maakt, maar hoe sta je daar nou echt bij stil? Hoe maak je er bewust ruimte voor tussen de alledaagse dingen door? Hieronder vind je vier manieren om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, en dat ook te uiten.

 

1. Bedank anderen voor de kleine dingen

Probeer aandacht te hebben voor wat anderen voor je doen. Juist ook de kleine dingen die je normaal gesproken voor lief neemt. Misschien neemt je collega het voor je op in een meeting, of kookt je partner terwijl jij nog onderweg naar huis bent? Stuurt je vader elke week een berichtje om te vragen hoe het met je gaat? Allemaal dingen die je waarschijnlijk erg waardeert, maar waar je je misschien niet zo gauw over uitspreekt.

 

2. Schrijf een dankbrief

Kies iemand in je leven die veel voor je betekent en schrijf die persoon een dankbrief. Bedank de ander voor wat je zo waardeert aan hem/haar/hen, mooie herinneringen die jullie samen hebben en de rol die de ander speelt in je leven.

 

3. Verzamel herinneringen

Natuurlijk is het lastig om altijd maar de zonnige kanten van het leven te zien, en dat hoeft ook helemaal niet. Maar wat je misschien kan helpen is om mooie herinneringen te verzamelen. Filmkaartjes, bierviltjes, foto’s, dennenappels die je vindt tijdens een herfstwandeling. Allemaal dingen die je helpen om dankbaar terug te kijken op mooie herinneringen.

 

4. Bedenk wat je zou missen

Wat zou je missen als het er niet meer zou zijn? Misschien je kat, je fiets, je appartement of je kast vol met boeken. En waarom zou je juist dat zo missen? Wat voegen ze toe aan je leven en wat maakt dat ze waarde hebben voor je? Door hier bij stil te staan, waardeer je dingen die je anders misschien onbedoeld voor lief neemt.

Verder lezen?

Leven naar je idealen – niet in 7 stappen

Leven naar je idealen – niet in 7 stappen

Leven naar je idealen Niet in 7 stappen door Guy Wijnen   Weten wat je idealen zijn is één, maar hoe leef je ze ook na? Natuurlijk kan je ervoor kiezen om bepaalde waarden na te leven. Maar die waarden ook na te leven in een wereld waarin andere waarden en...

Waar geloof jij eigenlijk in?

Waar geloof jij eigenlijk in?

Waar geloof jij eigenlijk in? door Bram Kalkman   De kranten stonden er bol van. Voor het eerst zijn er meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland. Ik geloof er niks van. Niet dat je, zonder dat je het doorhebt, een undercover-gelovige bent hoor. Althans....

“Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”

“Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”

Interview met Jonas Kooyman van de Havermelkelite “Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”   Jonas Kooyman is journalist en maker van de populaire nieuwsbrief de Havermelkelite waarin hij schrijft over het stadsleven en de tijdgeest. Guy sprak live op...