Hoe je je dankbaarheid uit

 

Je weet misschien wel dat dankbaar zijn je gelukkiger maakt, maar hoe sta je daar nou echt bij stil? Hoe maak je er bewust ruimte voor tussen de alledaagse dingen door? Hieronder vind je vier manieren om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, en dat ook te uiten.

 

1. Bedank anderen voor de kleine dingen

Probeer aandacht te hebben voor wat anderen voor je doen. Juist ook de kleine dingen die je normaal gesproken voor lief neemt. Misschien neemt je collega het voor je op in een meeting, of kookt je partner terwijl jij nog onderweg naar huis bent? Stuurt je vader elke week een berichtje om te vragen hoe het met je gaat? Allemaal dingen die je waarschijnlijk erg waardeert, maar waar je je misschien niet zo gauw over uitspreekt.

 

2. Schrijf een dankbrief

Kies iemand in je leven die veel voor je betekent en schrijf die persoon een dankbrief. Bedank de ander voor wat je zo waardeert aan hem/haar/hen, mooie herinneringen die jullie samen hebben en de rol die de ander speelt in je leven.

 

3. Verzamel herinneringen

Natuurlijk is het lastig om altijd maar de zonnige kanten van het leven te zien, en dat hoeft ook helemaal niet. Maar wat je misschien kan helpen is om mooie herinneringen te verzamelen. Filmkaartjes, bierviltjes, foto’s, dennenappels die je vindt tijdens een herfstwandeling. Allemaal dingen die je helpen om dankbaar terug te kijken op mooie herinneringen.

 

4. Bedenk wat je zou missen

Wat zou je missen als het er niet meer zou zijn? Misschien je kat, je fiets, je appartement of je kast vol met boeken. En waarom zou je juist dat zo missen? Wat voegen ze toe aan je leven en wat maakt dat ze waarde hebben voor je? Door hier bij stil te staan, waardeer je dingen die je anders misschien onbedoeld voor lief neemt.

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...