Wat als je geen keuzes kunt maken? 5 tips!

Elke dag maak je oneindig veel keuzes. Sommigen wat kleiner: neem ik zwarte koffie of cappuccino? En anderen wat groter – ga ik een andere baan zoeken of toch niet? En zeker als het om grote keuzes gaat, die meer invloed hebben op de loop van je leven, kan het lastig zijn om een knoop door te hakken. Je wikt en je weegt. Zet plussen en minnen tegenover elkaar. Maar je komt er niet uit.

Wat kan je helpen om dan toch een keuze te maken? In dit artikel vind je 5 tips.

 

1. Bepaal je waarden

Zoom eerst eens uit. Wat vind je echt belangrijk? Welke waarden wil je naleven?

Vind je dat lastig te bepalen? Waarden worden vaak duidelijk als iemand er inbreuk op doet. Denk eens aan de laatste keer dat iemand je boos maakte. Waar kwam dat door? Welke waarde hoort daarbij? En is die ook belangrijk voor jou?
Een andere manier om je waarden te ontdekken: denk terug aan een moment waarop je je gelukkig voelde. Wat deed je toen? Schets voor jezelf de situatie. Welke waarde kun je daarin herkennen?

Als je weet wat je belangrijk vindt, is het daarna makkelijker om je keuzes daarop te baseren.

 

2. Praat erover

Als het goed is, kennen de mensen om je heen je langer dan vandaag. Grote kans dus dat zij een idee hebben over wat wel of niet bij jou past. Natuurlijk hoef je dat dan niet klakkeloos over te nemen, maar wie weet komen ze met iets waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Vind je het lastig om tussen al die meningen het bos nog te zien? Dan kun je ook aan de ander vragen om geen advies te geven, maar om jou alleen vragen te stellen. Zo kom je al pratende alsnog tot nieuwe inzichten.

 

3. Maak het concreet

Soms kan het best lastig zijn om de gevolgen van je keuze te overzien, zeker als het best een grote stap is. Wat dan kan helpen is om het om te zetten in kleine stapjes. Wat gebeurt er als je X kiest? Hoe ziet je dagelijks leven er dan uit? Welk gevoel krijg je daarbij?

 

4. Probeer het uit

Een kleine stap in de richting van een grote keus, is om iets eerst uit te proberen. Twijfel je of die master iets voor jou is? Ga eerst een dagje meelopen, of stuur een LinkedIn berichtje naar een student. Wil je niet langer als werknemer, maar als eigen baas aan de slag? Neem dan een eerste kleine klus aan, die je in het weekend kunt doen. Zo kun je voorproeven of het iets voor jou is, zonder dat je gelijk in het diepe springt.

 

5. Het hoeft niet perfect

Misschien twijfel je omdat je het gevoel hebt dat je de beste keuze moet maken. Maar het punt is: de beste keuze bestaat niet.
Psycholoog Barry Schwartz ontdekte dat er twee typen mensen zijn als het gaat om het maken van keuzes: maximizers en satisficers. Maximizers hebben de neiging alle opties af te gaan bij het maken van een keuze, en dan de beste optie te kiezen. Satisficers gaan beschikbare opties langs tot ze er een tegenkomen die goed genoeg is. Door deze optie direct te kiezen zijn ze sneller klaar met het maken van een keuze en, zo blijkt uit onderzoek, zijn ze ook nog eens meer tevreden met hun keuze. Ondanks dat ze dus niet ‘de beste keuze’ hebben gemaakt.

Waar wil jij voor gaan? Wat zijn je idealen en hoe kun je daar werk van maken? Met deze vragen ga je aan de slag tijdens ons ontwikkeltraject ‘De Verdieping’. Aan de hand van theorie, reflectie en oefeningen maak je dromen en verlangens steeds concreter. Zodat jij aan het einde van het traject weet waar je voor wilt gaan. Lees hier meer over dit traject.

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...