Op zoek naar een nieuw ritme

door Anouk Zwaan

De universiteitsbibliotheek is dicht. Mijn favoriete CoffeeCompany ook. Het ritme wat ik voorheen had van rondzwerven in Amsterdam van het Kwekerij-kantoor, langs de UvA, naar koffietentjes, dat gaat nu niet meer. Toch moet ik voor de zomervakantie mijn masterscriptie inleveren, en dat vergt nog wel wat werk. Daarbij lijkt het alsof op internet iedereen het allerbeste uit zichzelf haalt tijdens de quarantaine, terwijl ik vooral bezig ben met scrollen door nieuwsapps en social media feeds. Op zoek dus naar een nieuw corona-ritme!

Maar eerst: wat ís ritme? Filosoof en voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer schreef er een boek over, Ritme, waarin ze onderzoekt welk effect de 24-uurseconomie heeft op ons dagelijks ritme. Volgens Huijer bestaat ritme uit twee componenten: het herhalende, wat steeds terugkeert, en de verandering of beweging. Een goed ritme, aldus Huijer, kenmerkt zich door “herhalingen waarvan het tempo niet te hoog en niet te laag ligt, door herhalingen die niet te veel nieuws, maar ook niet te weinig variatie brengen, en door het tot stand komen van een ordening in de veelheid aan ritmes die in het spel zijn.”

Houvast vinden

Het dagelijks leven zit vol met herhaling: elke dag rond dezelfde tijd opstaan, naar werk, universiteit of hogeschool gaan, om dezelfde tijd richting huis en naar bed. Maar wat nu al deze ritmes wegvallen? Niemand verplicht me – behalve af en toe een Zoommeeting – om uit bed te komen. Er is niets om naartoe te gaan of van thuis te komen.

Op zoek naar een nieuw ritme probeerde ik allerlei dingen uit: een lange of juist heel korte to-do lijst, in blokjes van 25 minuten werken, een dagplanning maken. Maar al die productiviteitshacks werkten maar tijdelijk, waarna ik me weer stoorde aan mijn eigen gebrek aan motivatie. Wat me wél hielp: elke dag om 8 uur opstaan en direct onder de douche stappen – het liefst nog voordat ik kon verdwalen op Instagram. Om 11 uur koffie drinken uit mijn favoriete lelijke mok, steeds rond dezelfde tijd lunchen en tegen zessen mijn laptop dichtklappen. Door die herhaling ontstond er een nieuw ritme, en had ik aan het einde van de week 1000 woorden aan scriptie op papier.

Het belang van afwisseling

Naast de herhaling, die mij zoveel houvast biedt, beschrijft Huijer in haar boek ook het belang van verandering. Anders, schrijft ze, wordt je ritme als een druppende kraan: vervelend en bovendien geen ritme te noemen. En die verandering vergt nog wel wat inspanning. De mogelijkheden zijn beperkt, dus ik val al snel in herhaling. Met vrienden speel ik spelletjes op Board Game Arena (echt een aanrader trouwens!), af en toe bak ik een bananenbrood, zet mezelf op een yogamat, of wandel een rondje door de buurt. Maar vergis je niet, zegt Huijer, de verandering hoeft niet groots te zijn. De yogaoefeningen kunnen elke dag anders zijn, door de manier waarop je ze uitvoert. Zelfs je sad desk lunch of kop koffie kan steeds anders smaken. De verandering is er dus wel, als je er maar oog voor hebt.

Zelfdressuur 🐎

Hoe houd je zo’n ritme vol? Mag je dan nooit eens tot drie uur ’s nachts opblijven of de hele dag met een fles wijn series kijken? Huijer bespreekt het principe van zelfdressuur: vanuit zelfdiscipline je dag op een bepaalde manier vormgeven. En dat is voor je eigen bestwil, aldus Huijer, want een gebrek aan ritme leidt tot chaos, verveling en pathologie.

Gelukkig geeft ze ook een paar voorstellen, die het gemakkelijker zouden maken om een ritme van herhaling en afwisseling vol te houden. Neem een pauze halverwege je werkweek, op woensdagmiddag, zodat je er daarna weer fris tegenaan kunt. Houd rekening met je biologische ritme. Ben je een avondmens of juist een ochtendmens? Dit is je kans om daarmee te experimenteren! 😊 En mijn favoriet: accudagen, ook op een vast moment in de week, zonder enige verplichting van buitenaf.

Ten slotte, heel belangrijk: laat het perfectionisme los. Soms gaat het niet zoals je wilt, heb je geen zin, ligt je bed te lekker of is Netflixen wel heel aantrekkelijk. Off-days heeft iedereen, en morgen is er weer een dag!

Vind je het lastig om een fijn levensritme te vinden? Zou je wel wat meer rust kunnen gebruiken? In de bloeiklas ‘hoe vind je rust in de drukte?’ bespreken we theorieën over rust, en ontdek je hoe rust een plek krijgt in jouw leven. Klik hier voor meer info.

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...