‘Ik besefte niet hoe fijn het is je kwetsbaar op te stellen in een groep’

door Ruben Hoekstra

Michiel Heitink is docent lichamelijke opvoeding, EQfit-trainer en, na het bloeiend afronden van De Kweekschool, kweker bij De Kwekerij. Ruben sprak met hem over persoonlijke ontwikkeling en de waarde van open gesprekken. “Als je nooit praat over de vragen die in je hoofd spelen, blijf je denk ik heel erg denken in je eigen gedachtestroom.”

Was het thema van persoonlijke ontwikkeling en zingeving altijd al belangrijk voor je?
Ik ben er, al dan niet bewust, altijd wel bezig mee geweest. Maar ik heb wel ervaren dat het belang van persoonlijke ontwikkeling groter was dan ik me aanvankelijk realiseerde. Ik heb nu ook een beter beeld van waarom het belangrijk is en hoe ik anderen daarin kan helpen. Wat ik gaaf vind aan De Kwekerij, waar ik écht achter ben gekomen, is hoe leuk het is om te praten over deze onderwerpen te praten en inzichten met elkaar te delen. Een jaar geleden was ik me daar nog helemaal niet bewust van.

Hoe dacht je er eerst over en hoe denk je er nu over?
Eerst vond ik het denk ik best wel spannend om in een groep over persoonlijke onderwerpen te praten. Ik zou die stap niet snel hebben ondernomen. Doordat ik nu een aantal bloeiklassen heb ervaren, denk ik dat meer mensen dit zouden moeten proberen. Ik denk dat het voor iedereen leuk en waardevol kan zijn.

Wat is er voor jou waardevol aan een gesprek voeren met een groep mensen die je niet kent?
Ik heb gemerkt dat veel verschillende mensen uiteindelijk met dezelfde dingen bezig zijn. Als je nooit praat over de vragen die in je hoofd spelen, blijf je denk ik heel erg denken in je eigen gedachtestroom. Terwijl veel andere mensen waarschijnlijk tegen dezelfde dingen aanlopen. Als dat meer open wordt gelegd, hoef je jezelf minder af te vragen of het wel oké is om je kwetsbaar op te stellen. Door er in zo’n bloeiklas een gesprek met elkaar over te hebben, kan je ook weer geïnspireerd raken om eens andere manieren van denken en doen uit te proberen, die misschien veel fijner en leuker zijn.

Krijg je energie van een groep mensen? En vind je de thema’s van De Kwekerij interessant? Misschien is De Kweekschool dan wel iets voor jou. Kijk hier voor meer informatie.

Verder lezen?

Leven naar je idealen – niet in 7 stappen

Leven naar je idealen – niet in 7 stappen

Leven naar je idealen Niet in 7 stappen door Guy Wijnen   Weten wat je idealen zijn is één, maar hoe leef je ze ook na? Natuurlijk kan je ervoor kiezen om bepaalde waarden na te leven. Maar die waarden ook na te leven in een wereld waarin andere waarden en...

Waar geloof jij eigenlijk in?

Waar geloof jij eigenlijk in?

Waar geloof jij eigenlijk in? door Bram Kalkman   De kranten stonden er bol van. Voor het eerst zijn er meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland. Ik geloof er niks van. Niet dat je, zonder dat je het doorhebt, een undercover-gelovige bent hoor. Althans....

“Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”

“Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”

Interview met Jonas Kooyman van de Havermelkelite “Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”   Jonas Kooyman is journalist en maker van de populaire nieuwsbrief de Havermelkelite waarin hij schrijft over het stadsleven en de tijdgeest. Guy sprak live op...