Laten we elkaar op de goede weg helpen

door Guy Wijnen, Initiatiefnemer De Kwekerij

 

Ik eet nu precies vier weken geen vlees. Het had even tijd nodig voordat het kwartje viel, maar na twee uur lang dieren in de ogen te hebben gekeken voor de slacht was het klaar[1]. Het klimaat was voor mij niet genoeg om mijn vleesconsumptie geheel terug te dringen. Minderen was er al wel bij, maar dat grote probleem verhelpen met mijn minuscule aandeel dat zag ik klaarblijkelijk als onvoldoende.

Nu zoek ik al een tijdje naar het goede leven, en wat daar wel en niet bijhoort. En ik merk dat ik niet de enige ben. Er zijn mensen die geen zin in kerst hebben, omdat het gebrek aan geld voor een goed ontbijt voor steeds meer mensen parten speelt. Dan smaakt zo’n 5-gangen diner toch minder lekker. Gelukkig zijn er ook mensen die nadenken over hoe die kloof te dichten is. Hoe we de ongelijkheid kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door sinterklaascadeaus te doneren aan kinderen die deze verrassing anders moeten missen[2].

De gedachten aan hoe de wereld beter kan, hoe die er mooier uit zou kunnen zien, is een mooi vertrekpunt. Een visioen. Maar niet genoeg wat mij betreft. Ik roep daarom graag op om deze gedachten met anderen te delen. En het liefst ideeën waar concrete stappen aan verbonden zijn. Dat gaat natuurlijk niet altijd (direct). Maar het is het onderzoeken waard.

Ik zie een toekomst voor me waarin het normaal is dat je naast je werk en je vrienden ook tijd vrijmaakt om goed te doen. Niet te misverstaan dat tijd met vrienden, je werk of studie jou ook goed kunnen doen. En dat dit de betrokkenen ook goed doet. Maar toch. Het doneren aan een voedselbank[3] of het veranderen van je eetpatroon vragen in mijn ogen een ander soort aandacht. Het doorbreken van patronen is lastig. Maar als het kwartje eenmaal gevallen is, gaat het in ieder geval iets makkelijker.

Ik hoop dat het helpt om deze ervaringen te delen. Om samen te zoeken naar het goede. En goede ideeën de wereld in te helpen. Voel je hier wat voor? Laat het me weten. Dan nodig ik je uit om van gedachten te wisselen.

 

[1] Dominion (2018) https://www.dominionmovement.com/watch

[2] Actie van Serve the City Amsterdam https://www.stcamsterdam.nl/events/sinterklaas-presents-for-kids-2022/

[3] Doneren aan een Voedselbank https://voedselbankennederland.nl/steun-ons/steun-voedselbank-donatie/

Met De Kwekerij creëren we plekken waar jonge mensen tijd en aandacht krijgen om na te denken over hun dromen. Dat doen we door vruchtbare gesprekken op een gelijkwaardige manier te faciliteren. Los van studie- of werkdruk bepalen we hoe deze idealen werken in de praktijk. Geen irrealistische dromen. Maar durven hopen op en bewegen naar een eerlijkere, duurzame of gelijkwaardigere wereld.

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...