Leven naar je idealen

Niet in 7 stappen

door Guy Wijnen
 

Weten wat je idealen zijn is één, maar hoe leef je ze ook na? Natuurlijk kan je ervoor kiezen om bepaalde waarden na te leven. Maar die waarden ook na te leven in een wereld waarin andere waarden en overtuigingen dominant zijn, kan knap lastig zijn. Dus jezelf de vraag stellen ‘waar sta ik voor?’ is een mooi begin, maar uiteindelijk niet genoeg, zo kwam ik achter.

“Rust is een van mijn kernwaarden” zeg ik vaak. En tegelijkertijd kun je mij tegenkomen – gesjeest op de fiets – hoppend van afspraak naar afspraak. Dat lijkt misschien hypocriet. Maar dat is hoe het is. Het laat mijn worsteling zien om rust een plek te geven in mijn leven. Of steviger verwoord: om vanuit rust te leven.

 

De realiteit

We startten De Kwekerij om ruimte te creëren, waar je in rust bezig kunt gaan met hoe je in het leven wil staan. Ruimte en rust om te ontdekken wat belangrijk voor je is en hoe je dat vorm kunt geven. Ruimte om te twijfelen en je vragen te bespreken met anderen. Maar dan is er ook nog zoiets als de realiteit, je dagelijks bestaan.

Wat die realiteit zo weerbarstig maakt is dat rust niet vanzelfsprekend is in een wereld waarin constant aanstaan en altijd weten wat je volgende stap de norm is. Of de waarde verbinding, die ver te zoeken is in een wereld waarin iedereen gelooft dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk.

 

Ga het gesprek aan

Wat helpt dan wel als je op zoek wilt gaan naar je grondbeginselen? En ernaar wilt leven? Volgens mij is een eerste en belangrijke stap om iets van jouw overtuiging te delen met anderen, zodat je door gesprekken te voeren de proef op de som kunt nemen. Wat ziet die ander in jou? Hoe verschilt je voornemen van het gedrag dat je vertoont? En waarin leef je wel op een manier die recht doet aan wat je belangrijk vindt?

Een fundamenteel gesprek dus. Best spannend en kwetsbaar: in gedachten allerlei mooie idealen bedenken is één, maar ernaar leven… Tsja, dat is een tweede. In mijn gesprek noemde ik het voorbeeld van heel hard werken en tegelijkertijd bloeiklassen over rust geven. Hoe zijn die te verenigen? Of sla ik hier volkomen de plank mis?

 

Niet in zeven stappen

Het zette me aan het denken. Ik voel de druk om mee te gaan met allerlei leuke plannen die leiden tot volle agenda’s, en word vaak afgeleid door allerlei prikkels en verleidingen. Maar zorg ik er niet voor dat rust daadwerkelijk een plek krijgt in mijn leven, dan begin ik te wankelen, dan word ik geleefd en dan leef ik niet op de manier zoals ik wil.

Dus hoe leef je naar je idealen? Dat gaat niet zomaar in zeven stappen. Hoewel de heersende cultuur ons graag wil wijsmaken een gelukkig, betekenis- en succesvol leven om de hoek liggen, is niet alles in hapklare brokken te verdelen. Zo werkt het helaas niet.

 

Maar wat dan wel?

Wat wel werkt is om te onderzoeken waar de manier waarop je leeft rammelt aan jouw fundamenten. Waar voel je dat hoe je in het leven wilt staan niet strookt met je dagelijks bestaan? En knoop daar vervolgens een gesprekje over aan met iemand die je kent. Waar ziet die ander de twijfel en ruimte voor ontwikkeling?

In mijn geval merkte ik dat het gesprek een diepe snaar raakte. Shit, ben ik echt hypocriet of kan ik het verlangen naar rust verenigen met het leven van een ambitieuze, sociale ondernemer? En zo ja, hoe dan? Ik ben er nog niet uit, en gelukkig nog niet uitgepraat.

Ik wens jou ook een waardevolle en wankele zoektocht!

Je zoekt niet alleen. Bij De Kwekerij onderzoeken we graag samen. Bijvoorbeeld in de bloeiklas ‘Hoe vind je rust in de drukte?’. Waar we praktisch aan de slag gaan, maar ook ruimte laten voor scherpe perspectieven die kritisch zijn op de heersende moraal. Lees hier verder

Verder lezen?

Waar geloof jij eigenlijk in?

Waar geloof jij eigenlijk in?

Waar geloof jij eigenlijk in? door Bram Kalkman   De kranten stonden er bol van. Voor het eerst zijn er meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland. Ik geloof er niks van. Niet dat je, zonder dat je het doorhebt, een undercover-gelovige bent hoor. Althans....

“Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”

“Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”

Interview met Jonas Kooyman van de Havermelkelite “Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”   Jonas Kooyman is journalist en maker van de populaire nieuwsbrief de Havermelkelite waarin hij schrijft over het stadsleven en de tijdgeest. Guy sprak live op...

Hoe je je dankbaarheid uit

Hoe je je dankbaarheid uit

Hoe je je dankbaarheid uit  Je weet misschien wel dat dankbaar zijn je gelukkiger maakt, maar hoe sta je daar nou echt bij stil? Hoe maak je er bewust ruimte voor tussen de alledaagse dingen door? Hieronder vind je vier manieren om stil te staan bij waar je...