Motivatie vinden om aan het werk te gaan na de vakantie

Het moment dat je vakantie voorbij is. Je hebt een heerlijke tijd gehad. Genoten van de zon op het strand, het barbecueën en de gezelligheid met je geliefden. Kon het maar voor altijd duren… Helaas is dat niet zo en je moet bijna weer aan de slag. En als je heel eerlijk bent is de motivatie ver te zoeken. Toch moet je eraan gaan geloven om weer te beginnen. Met deze tips heb je die motivatie zo weer gevonden, ook na een heerlijke vakantie.

 

1. Laat het los

Er zijn dagen dat het leven heerlijk en zonder verplichtingen is, zoals op vakantie, en er zijn dagen dat je weer terug in het gareel en de routine gaat, zoals de eerste werkdag na de vakantie. Hoe leuk je je werk ook vindt, die eerste werkdag is altijd inkomen. Onder andere door de vrijheid die je ervaren hebt en vooral dat er niets ‘moet’. Op je werk (of je nou ondernemer bent of in loondienst werkt) zijn er altijd dingen die gedaan moeten worden en waarbij dus weer even back to reality gezogen wordt. Het is nu eenmaal zo. Laat het los en laat de dag lekker op je afkomen.

 

2. To-do lijst met 3 dingen

Bedenk welke 3 dingen je gedaan moet hebben op je eerste werkdag. Het is normaal en helemaal oké om nog niet helemaal productief en on top of your game te zijn. Door een korte to do lijst te maken en te zorgen dat deze 3 dingen af zijn als je stopt met werken voor die dag, heb je focus gehouden op wat het belangrijkste is. De rest komt een ander moment wel als je tijd over hebt. Het is oké dat je op je eerste dag weer even in moet komen.

 

3. Beloon jezelf

Op vakantie heb je veel dingen die je doet voor jezelf. Lekker ontbijten, leuk stadje bezoeken of aan het zwembad liggen. Tijdens een werkdag voelt het alsof al die leuke dingen opeens voorbij zijn. Beloon daarom jezelf na de werkdag met een lekker diner, een boekje in de zon of een lekker ijsje met je beste vriendin. Het is belangrijk dat je jezelf die vrijheid en leuke dingen blijft gunnen.

 

4. Waardoor word je gemotiveerd?

Wist je dat er 2 vormen van motivatie zijn? Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie doe je iets omdat je dit graag wil doen, zoals het doen van betekenisvol werk. Bij extrinsieke motivatie doe je iets, omdat er een beloning van buitenaf is, zoals salaris en complimenten van collega’s. Extrinsieke motivatie breekt na een tijd op, waardoor er geen motivatie meer overblijft. Intrinsieke motivatie blijft, waardoor als jij bijvoorbeeld betekenisvol werk doet, dat je je hiervoor wil blijven inzetten.

Vraag jezelf eens af: waarom doe ik dit werk eigenlijk? Wat levert mij dit op? En wat voor soort motivatie heb ik hiervoor? Voel ik dit diep van binnen in mijzelf of komt het eigenlijk van buitenaf?

 

5. Wat levert het op?

Vervolgens is het belangrijk als je weet wat je motiveert, dat je bedenkt wat je werk je uiteindelijk oplevert. En dat gaat verder dan dat het je geld oplevert, want zoals je net las is dat een vorm van motivatie wat buiten jezelf ligt, waardoor die motivatie niet blijft.

Wat levert je werk je op? Voldoening? Betekenis? Plezier? Uitdaging? Energie? Rust? Als je weet wat je werk je oplevert, weet je waarvoor je het doet. Motivatieboost gegarandeerd.

Mocht je nou alleen werken voor het geld dat je ontvangt, is het belangrijk dat je werk gaat ontdekken wat wel écht bij je past. Dit doe je door middel van de mini training, waarbij je in 3 stappen leert wat voor werk je wel gelukkig maakt.

En twijfel je wat de juiste keuze is? Doorgaan met deze baan of iets anders zoeken? Volg dan de bloeiklas ‘hoe ontdek je wat je wilt?’, waarin je op zoek gaat naar wat jou motiveert en waar je naar toe wilt.

 

6. Betekenis vinden

Als jij betekenis hebt in je werk, dan heb je een groter doel dat je nastreeft. Je weet waarvoor je het doet. De ouderen om hen te ontzorgen en een fijn leven te geven, de kinderen om hem weerbaar te maken of de millennials door hen zelfinzicht te geven. Die betekenis hebben in je werk zorgt dat je motivatie hebt omdat je weet wat je toevoegt aan de maatschappij.

Vraag jezelf dus af: wat is de betekenis die ik uit mijn werk haal? Wat is mijn toegevoegde waarde?

Blijkt dat jouw betekenis je niet veel doet en je je eigenlijk hier niet meer voor wil inzetten, verander dan van werk! Stop met het wachten op betere tijden. Tuurlijk het is moeilijk om een andere baan te vinden, maar dat betekent niet dat je meteen moet opgeven. De eerste stap is helder hebben wat bij je past. De mini training is daar echt de juiste tool voor! Dit is een korte training, waardoor je snel weet wat je echt wil doen zodat je daar naar kunt handelen.

Over Elodie

Elodie Blom is coach en werkgeluk-expert. Met haar coachingstrajecten helpt ze young professionals die vast zitten in hun werk naar meer voldoening, plezier en uitdaging. Wil je meer weten over Elodie? Kijk op melodieinhetleven.nl of volg haar op Instagram.

Wil je je verder verdiepen in vragen rondom je identiteit, motivatie en persoonlijke ontwikkeling? Of ontdekken wat nu echt bij je past? Dan is ons ontwikkeltraject De Verdieping misschien wat voor jou! In een kleine groep ga je 7 avonden aan de slag met jouw identiteit en persoonlijke groei. Doe je mee?

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...