Ontmoet de perspectiefkweker: Bram

 

Hoi! Ik ben Bram. Als ik mezelf hier tot een kweker mag dopen, dan klinkt perspectiefkweker mij wel goed in de oren. Laat ik daarom maar beginnen met een schets van mijn eigen perspectief.

 

Dat is enorm gevormd door wat ik gestudeerd heb. Het eerste daarvan is culturele antropologie. ‘Perspectief’ is daar misschien wel hét toverwoord. Godfather van de antropologie Malinowski omschreef het doel als: “to grasp the native’s point of view”. Daar is inmiddels van alles op aan te merken, maar de fundamentele nieuwsgierigheid blijft staan. Nieuwsgierigheid naar andere manieren van kijken. Andere perspectieven. Om het vreemde bekend te maken en het bekende vreemd.

 

”Ik wil graag wat vanzelfsprekend lijkt ter discussie stellen.”

 

Een zelfde soort beweging inspireerde mij in mijn master. Ik hield mij bezig met postmoderne filosofie en specifieker het deconstructiedenken. Je zou kunnen zeggen dat deconstructie erom gaat bloot te leggen dat de manier waarop de dingen nu zijn niet vanzelfsprekend is, maar dat daar keuzes, voorkeuren en toeval aan vooraf zijn gegaan. Die realisatie geeft ruimte om dingen anders te doen, opnieuw uit te vinden of vanuit een ander perspectief te bekijken.

 

De rode lijn door deze twee verhalen is denk ik deze: ik wil graag wat vanzelfsprekend lijkt ter discussie stellen. Dat past bij mij, want ik zou mezelf omschrijven als best beschouwend, een tikkeltje eigenwijs en nogal idealistisch. Vanzelfsprekendheid past daar dus niet zo goed bij. Om het vanzelfsprekende te bevragen is perspectief belangrijk. Des te belangrijker in onze wereld van bubbels. Door te proberen het perspectief van de ander te begrijpen, kom ik erachter dat mijn perspectief niet zo vanzelfsprekend is. Zo ontstaat er misschien wel ruimte om elkaar te ontmoeten. En daar kunnen we geloof ik best iets meer van gebruiken.

Daarom wil ik perspectieven kweken.

 

Voor mijzelf spitst deze perspectievenzoektocht zich vooral toe op religie. Als kleinzoon van twee dominees is de christelijke wereld mij met de paplepel ingegoten, maar nooit zonder de nodige ruimte om er ook kritisch naar te kijken. Die spanning fascineert me. Religie inspireert en irriteert me. Juist waar dat schuurt wil ik zijn.

 

“De oude verhalen rukken mij los uit mijn egocentrisme.”

 

Omdat de oude verhalen mij losrukken uit mijn egocentrisme. Mij een perspectief bieden dat groter is dan ik. Mij doen huilen over onrecht en motiveren om aan de slag te gaan voor een andere wereld. Daarom wil ik zoeken naar wat religieuze ideeën, concepten en tradities kunnen betekenen in onze levens en samenleving.

Dat is mijn persoonlijke perspectief. Wat is het jouwe?

Hopelijk ben je deze vakantie niet opgeladen

Hopelijk ben je deze vakantie niet opgeladen

Hopelijk ben je deze vakantie niet opgeladen Door Bram Kalkman De vakantie zit er voor de meesten weer op. Heerlijk even zonder werk. Alle tijd van de wereld om te doen waar jij zin in hebt. Terug op werk vertel je dat je weer ‘helemaal bent opgeladen’. Best een...

Motivatie vinden om aan het werk te gaan na de vakantie

Motivatie vinden om aan het werk te gaan na de vakantie

Motivatie vinden om aan het werk te gaan na de vakantie Het moment dat je vakantie voorbij is. Je hebt een heerlijke tijd gehad. Genoten van de zon op het strand, het barbecueën en de gezelligheid met je geliefden. Kon het maar voor altijd duren… Helaas is dat niet zo...

Alles kan weer; tot ziens vrijheid!

Alles kan weer; tot ziens vrijheid!

Alles kan weer; tot ziens vrijheid! door Bram Kalkman  Alles kan weer. Of tenminste bijna alles. En wat is dat lekker! Het voelt een beetje als dat beeld van koeien die na een lange winter weer naar buiten mogen. Onhandig en uitgelaten rennen we massaal het terras op....