Niet-de-realiteit-series

door Leanne Dijkdrent

 

De realityseries vliegen om je oren. First Dates, Married At First Sight, Temptation Island, Ex on the Beach, Love Island en de lijst gaat maar door. Liefde of lust – in een relatie of vrijgezel, er is voor iedereen wel een programma. Je relatie en persoonlijkheid komen onder een loep te liggen en heel Nederland kan meegenieten. Deze series draaien vooral om verwachtingen en daar gaat het ook vaak fout. Wat kunnen wij hiervan leren? Wat neem je hieruit mee naar je (toekomstige) relatie?

 

Ik neem als voorbeeld het programma Married At First Sight Een programma waar single mensen zich opgeven die klaar zijn voor het huwelijk of de liefde, maar tot op de dag van vandaag nog niemand gevonden hebben. Experts buigen zich over de aanmeldingen en matchen twee personen, die elkaar pas zien op de dag dat ze elkaar het ja-woord geven. Vanaf de trouwdag gaan zij de huwelijksnacht in en leren ze elkaar kennen door een huwelijksreis, elkaars huizen te zien en tijdelijk samen te wonen. Aan het einde van het programma besluiten ze of ze samen doorgaan of ermee stoppen.

De koppels zijn gematcht op basis van levensstijl, leeftijd, levensfase, uiterlijke voorkeur en persoonlijkheid. Ze hebben bepaalde verwachtingen, ondanks dat ze geen idee hebben van de naam, uiterlijk en al de informatie die je toch zou willen weten van je partner (denk ik). Op de dag zelf leer je de persoon vluchtig kennen, qua uiterlijk dan. De huwelijksreis bepaalt al snel of het een match is, of niet. De kleine irritaties beginnen dan op te spelen. Misschien heeft de persoon een rare gewoonte, een te luide stem of is diegene te rommelig. Kleine verwachtingen waaraan iemand niet voldoet. Al die kleine irritatiepuntjes hopen zich op en laten uiteindelijk de emmer overlopen. Wat vrijwel altijd het einde betekent (voor de bruidsparen op tv dan).

 

Misschien herken jij jezelf wel in deze situatie tijdens je huidige of eerdere relaties. Maar hoe ga je met deze situatie om? Het antwoord is eigenlijk simpel. Accepteren en communiceren. Toch is het moeilijker om het toe te passen.

Ga het gesprek aan met je (toekomstige) partner of reflecteer op jouw vorige relatie waar het fout ging. Hier vind je een oefening die je hierbij helpt. Het idee van deze oefening is inzicht te geven over de eisen die je stelt aan elkaar en hoe je wil zijn voor de ander. Vanuit deze basis kun je uitweiden over de goede kanten en slechte kanten van bepaalde eisen.

Door kort te reflecteren zie je misschien in dat je verwachtingen onmogelijk zijn om aan te voldoen voor een ander. Zo leer je anders om te gaan met die kleine irritatiepuntjes en hoop ik dat acceptatie de nieuwe realiteit is.

Zou je je weleens een avond willen verdiepen in relaties? Dan is onze bloeiklas ‘wanneer is liefde goed genoeg?’ iets voor jou. We bespreken theorieën over de liefde en je onderzoekt je eigen verwachtingen van een relatie. Je kunt deze bloeiklas ook samen met je partner volgen!

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...