Waarom je ook in een relatie eenzaam kunt zijn – en wat je er tegen doet

Een relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. En zelfs als je gelukkig samen bent met je partner, kun je je weleens eenzaam voelen. Dan kan je zomaar gaan twijfelen: ben je eigenlijk wel zo gelukkig?

Toch hoeft dat helemaal niet het einde van je relatie te betekenen. In dit artikel lees je waar zo’n eenzaam gevoel vandaan kan komen en wat je eraan kunt doen!

 

1. Te hoge verwachtingen

Misschien verwacht je wel een hele hoop van je partner, en kan de ander daar gewoon niet aan voldoen. De moderne ‘ideologie van liefde’ schrijft voor dat een partner tegelijkertijd je anker, je beste vriend én je vurige geliefde moet zijn, zegt relatietherapeute Esther Perel. Ze trekt ten strijde tegen dat romantische beeld van een partner die alles voor je moet zijn. “Dat is een enorme last voor één persoon, en bovendien zijn al die eisen soms ook tegenstrijdig.”

Verlaag daarom de verwachtingen die je van de ander hebt. Je kunt gelukkig samen zijn én tegelijkertijd verschillende interesses hebben en met andere mensen over je gevoelens praten.

 

2. Voorkom miscommunicatie

Iedereen uit liefde op een eigen manier. Dus terwijl jij hoopt op een ‘ik hou van je’, uit je partner misschien diens liefde door een driegangendiner voor je te koken. En dat kan leiden tot onbegrip, omdat je elkaar niet goed ‘verstaat’.

Wat daarbij helpt is een gesprek met elkaar voeren over de vijf talen van liefde van Gary Chapman. Hij onderscheidt vijf manieren waarop mensen affectie naar de ander tonen: fysieke aanraking, cadeautjes geven, zorgzaam zijn, tijd maken voor de ander en lieve woorden. Spreek uit waardoor je je geliefd voelt, zodat je partner daar rekening mee kan houden. En andersom natuurlijk!

 

3. De ander voor lief nemen

Als je een tijdje samen bent, kun je de ander zomaar voor lief gaan nemen. Vooral als je ook een huis deelt. De ander is er namelijk – zeker in lockdown – altijd.

Besteed weer eens bewust tijd met de ander. Verdiep je in elkaars interesses. Haal herinneringen op aan alles wat jullie samen hebben meegemaakt. Verwissel Netflix voor een zelf gekookt vijfgangendiner. Door samen te kletsen en gevoelens en ervaringen uit te wisselen, verdiep je je relatie en verminder je juist de kans op een eenzaam gevoel.

Zou je je weleens een avond willen verdiepen in relaties? Dan is onze bloeiklas ‘wanneer is liefde goed genoeg?’ iets voor jou. We bespreken theorieën over de liefde en je onderzoekt je eigen verwachtingen van een relatie. Je kunt deze bloeiklas ook samen met je partner volgen!

Verder lezen?

“Het is een constante nervositeit om dingen te missen”

“Het is een constante nervositeit om dingen te missen”

“Het is een constante nervositeit om dingen te missen” door Lynn de Geus Nu alle activiteiten weer in volle gang zijn valt er voor het gevoel veel in te halen voor jongeren. Helaas heeft ons lichaam maar een beperkte fysieke aanwezigheid voor één plek en dus kunnen we...

Leer van de bergen dat je geen bergen hoeft te verzetten

Leer van de bergen dat je geen bergen hoeft te verzetten

Leer van de bergen dat je geen bergen hoeft te verzetten door Bram Kalkman Het is de tijd van de laatste loodjes. De zomervakantie lonkt. Buigend over de laatste deadline, dwalen mijn gedachten af. Naar berglandschappen, watervallen, vuurtjes en stilte. Tot die stilte...

Landen na een retraite in Italië

Landen na een retraite in Italië

Landen na een retraite in Italië door Guy Wijnen  Het zit erop. Onze allereerste “Kweekretraite” in Italië. Een week vol verdieping, verbinding en het delen van inspiratie. Wat mijn enigszins naïeve verwachting volledig overtrof was de intensiteit van zo’n week....