Waarom je ook in een relatie eenzaam kunt zijn – en wat je er tegen doet

Een relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. En zelfs als je gelukkig samen bent met je partner, kun je je weleens eenzaam voelen. Dan kan je zomaar gaan twijfelen: ben je eigenlijk wel zo gelukkig?

Toch hoeft dat helemaal niet het einde van je relatie te betekenen. In dit artikel lees je waar zo’n eenzaam gevoel vandaan kan komen en wat je eraan kunt doen!

 

1. Te hoge verwachtingen

Misschien verwacht je wel een hele hoop van je partner, en kan de ander daar gewoon niet aan voldoen. De moderne ‘ideologie van liefde’ schrijft voor dat een partner tegelijkertijd je anker, je beste vriend én je vurige geliefde moet zijn, zegt relatietherapeute Esther Perel. Ze trekt ten strijde tegen dat romantische beeld van een partner die alles voor je moet zijn. “Dat is een enorme last voor één persoon, en bovendien zijn al die eisen soms ook tegenstrijdig.”

Verlaag daarom de verwachtingen die je van de ander hebt. Je kunt gelukkig samen zijn én tegelijkertijd verschillende interesses hebben en met andere mensen over je gevoelens praten.

 

2. Voorkom miscommunicatie

Iedereen uit liefde op een eigen manier. Dus terwijl jij hoopt op een ‘ik hou van je’, uit je partner misschien diens liefde door een driegangendiner voor je te koken. En dat kan leiden tot onbegrip, omdat je elkaar niet goed ‘verstaat’.

Wat daarbij helpt is een gesprek met elkaar voeren over de vijf talen van liefde van Gary Chapman. Hij onderscheidt vijf manieren waarop mensen affectie naar de ander tonen: fysieke aanraking, cadeautjes geven, zorgzaam zijn, tijd maken voor de ander en lieve woorden. Spreek uit waardoor je je geliefd voelt, zodat je partner daar rekening mee kan houden. En andersom natuurlijk!

 

3. De ander voor lief nemen

Als je een tijdje samen bent, kun je de ander zomaar voor lief gaan nemen. Vooral als je ook een huis deelt. De ander is er namelijk – zeker in lockdown – altijd.

Besteed weer eens bewust tijd met de ander. Verdiep je in elkaars interesses. Haal herinneringen op aan alles wat jullie samen hebben meegemaakt. Verwissel Netflix voor een zelf gekookt vijfgangendiner. Door samen te kletsen en gevoelens en ervaringen uit te wisselen, verdiep je je relatie en verminder je juist de kans op een eenzaam gevoel.

Zou je je weleens een avond willen verdiepen in relaties? Dan is onze bloeiklas ‘wanneer is liefde goed genoeg?’ iets voor jou. We bespreken theorieën over de liefde en je onderzoekt je eigen verwachtingen van een relatie. Je kunt deze bloeiklas ook samen met je partner volgen!

Verder lezen?

Leven naar je idealen – niet in 7 stappen

Leven naar je idealen – niet in 7 stappen

Leven naar je idealen Niet in 7 stappen door Guy Wijnen   Weten wat je idealen zijn is één, maar hoe leef je ze ook na? Natuurlijk kan je ervoor kiezen om bepaalde waarden na te leven. Maar die waarden ook na te leven in een wereld waarin andere waarden en...

Waar geloof jij eigenlijk in?

Waar geloof jij eigenlijk in?

Waar geloof jij eigenlijk in? door Bram Kalkman   De kranten stonden er bol van. Voor het eerst zijn er meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland. Ik geloof er niks van. Niet dat je, zonder dat je het doorhebt, een undercover-gelovige bent hoor. Althans....

“Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”

“Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”

Interview met Jonas Kooyman van de Havermelkelite “Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”   Jonas Kooyman is journalist en maker van de populaire nieuwsbrief de Havermelkelite waarin hij schrijft over het stadsleven en de tijdgeest. Guy sprak live op...