Lessen uit ‘The Road Less Travelled’

Over het nemen van verantwoordelijkheid

Door Guy Wijnen

 

Op aanraden van mijn mentor lees ik het boek ‘The Road Less Travelled’, geschreven door M. Scott Peck . Een boek waar ik nog nooit van gehoord had, maar een titel die me direct aansprak. Waar het boek over gaat? De uitdagingen van het leven!

 

‘We cannot solve life’s problems except by solving them.’ – M. Scott Peck


 

In deze reeks deel ik elke maand een uitdaging uit het boek en de bijbehorende les. Te beginnen met het nemen van verantwoordelijkheid. Gevolgd door de discipline die je daarvoor nodig hebt. En de toewijding aan de waarheid. Met tenslotte de ingrediënten voor mentale gezondheid. Deze lessen in persoonlijke groei licht ik toe aan de hand van mijn eigen uitdagingen.

 

Persoonlijke groei

Ik stelde mezelf ten doel om te onderzoeken wat persoonlijke en spirituele groei betekenen. Het zijn van die termen die ons (millennials in het bijzonder) nogal eens om de oren vliegen. Maar wat houden ze eigenlijk in? En wat moet je ermee? Ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben die zichzelf dit weleens afvraagt, dus leuk als je meeleest!

Misschien word je er ook wel eens moe van ? De constante drang om aan jezelf te werken? Om de lat telkens wat hoger te leggen. Dat is niet per sé de groei waar ik het hier over heb. Die groei zit ‘m juist in het leren kennen van jezelf, van je talenten en die te ontplooien, maar net zo goed in het kennen van je schaduwkanten, je valkuilen en gebreken. Om een mooier mens te worden! Niet om jezelf om te toveren in een zo productief mogelijk wezentje op deze aardkloot. Dat mag natuurlijk ook, maar dat moet jij weten!

 

Spirituele groei

Misschien werkt de term spirituele groei dan beter. Al heb ik hier zelf ook nog steeds mijn vraagtekens bij. Volgens M. Scott Peck is er geen onderscheid tussen het proces van het bereiken van spirituele groei en mentale groei. Waar het volgens hem om gaat is dat we leren om verantwoordelijkheid te nemen om problemen op te lossen. Dat klinkt misschien wat hard, al helemaal als het gaat om eenzaamheid of mensen met psychische aandoeningen. Daarom neem ik even aan dat Peck ook begrijpt dat er limieten aan mensen zijn, zoals uit deze quote blijkt

‘As adults when we are physically* healthy, our choices are almost unlimited’ (p. 36).

Heb jij moeite met de woorden “spirituele groei”? Dan raad ik je dit boek van harte aan, daarin leer je meer over de betekenis!

* hieronder valt wat ons betreft ook mentale gezondheid

 

Mijn eigen verantwoordelijkheid

Toegespitst op mijn eigen leven herken ik wat Peck vertelt. Ik hoor mezelf nog weleens zeggen dat het in werkveld waarin De Kwekerij opereert, lastig is om een duurzame organisatie te bouwen. Dit omdat we ons richten op studenten, die weinig te besteden hebben, en dat de kosten voor het organiseren van onze workshops een stuk hoger liggen dan wat zij kunnen opbrengen. In zekere zin verplaats ik hiermee het probleem. Ik leg de verantwoordelijkheid bij de markt waarin we zitten, en niet bij mezelf.

In Peck’s woorden moet ik het ‘mijn probleem’ maken. Ik kies er tenslotte voor om in een stichting te werken en me in te zetten voor studenten die minder te besteden hebben dan professionals met een goede baan. Dus als ík daarvoor kies dan moet ik er óók voor kiezen om daar passende oplossingen bij te bedenken. Zoals het aansporen van donaties onder ouders of het doen van een crowdfunding of het aanwenden van partners zoals de Gemeente Amsterdam. Genoeg mogelijkheden die opborrelen zodra ik mijn eigen verantwoordelijkheid neem voor het ‘probleem’: het wordt dan eigenlijk meer een uitdaging.

 

Waar wil jij verantwoordelijkheid voor nemen?

Waarin zeg jij wel eens tegen jezelf dat het je probleem niet is? Of dat iets buiten je om veroorzaakt wordt? En wat gebeurt er als je dat probleem eigen maakt? Neem hier op z’n minst even de tijd voor. Want volgens Peck doen we er alles aan om te voorkomen dat een probleem ‘ons probleem’ wordt, omdat het eigen maken pijn veroorzaakt. En dat willen we niet!

Voor veel mensen die vasthouden aan bepaalde patronen zoals ‘ik ben te druk om te sporten’ of ‘door Netflix kom ik niet meer toe aan lezen’ of ‘mijn werk slokt al mijn tijd op dus ik heb geen tijd om vrijwilligerswerk te doen’ is het makkelijker om vast te houden aan een versie van waarheid waarin we geen verantwoordelijkheid nemen voor ons probleem en er een uitdaging van maken.

Volgende maand duik ik in het onderwerp discipline. Volgt Scott is dit de manier waarop we die pijn kunnen overwinnen. Zonder een beetje discomfort is er zeker geen persoonlijke of spirituele groei ;).

 

‘Mental health is an ongoing process of dedication to reality at all costs – M. Scott Peck

 

Wat vind jij belangrijk? En hoe krijgt dat vorm in jouw leven? Ontdek het tijdens onze bloeiklas ‘hoe ontdek je wat je wilt?’. Met inspirerende theorie, speelse oefeningen en een praktische stap die je direct in de praktijk kunt brengen.

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...