Rust? Doe normaal man!

door Guy Wijnen

Rust is niet meer van deze tijd. Het leven gaat om meters maken, rennen vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Toch? Go hard or go home. Inkakken is bijpakken… of toch niet? Zonder rust val je om. Dat is inmiddels wel duidelijk. Misschien is rust wel hét thema van deze tijd.

Leuk dat ik er wat over mag schrijven. De mensen die me kennen zullen wel denken: Haha Guy, die sprinkhaan of bezige bij die zijn energie het liefst de hele dag laat rondstuiteren. Ja dat ben ik, maar een zekere rust heb ik ook wel ergens in mij. Inmiddels ben ik 30 🦉, en herken ik de kracht van de wijze uil. De uil observeert aandachtig voordat hij uitvliegt. Ik denk dat rust precies dát te bieden heeft. Helder zicht om vervolgens gericht je vleugels uit te slaan.

Maar goed, terug naar de realiteit. Hoe de fuck kom je tot rust in een stad die nooit slaapt (nou ja bijna nooit). Met je insta feed die zichzelf continu aanvult. Reclameborden die langs de (spoor)wegen staan. Onze blik wordt overal verleid en gevangen. Onze aandacht uitgeput. ‘We nemen meer informatie tot ons dan ooit te voren. In vergelijking met 20 jaar geleden komt er dagelijks 20 keer zoveel informatie op ons af. De informatie verkrijgen we veelal op moment dat we eerst rust kenden: In de rij van de supermarkt of op het station. Onze hersenen krijgen de hele dag miljoenen prikkels te verwerken, zonder een kleine pauze’¹.

Dus ja, moeten we daar dan maar gewoon mee dealen? Ik denk het niet. Ik denk dat we onze uit-knop moeten herontdekken. Dat we moeten leren hoe rust ons ritme kan bepalen. Want zonder rust geen leven… Ik merk zelf dat ik in een vicieuze cirkel beland als ik m’n rust negeer. Ik word gestresst, slaap slechter, word moe wakker, moet nog meer inspanning leveren om m’n werk af te krijgen, word nog gestrester en slaap nog slechter. Niet best. Dus zorg ik ervoor dat ik weet van ophouden. Dat ik het mezelf toesta om te zeggen: “nu is het klaar”. Dat gaat me niet altijd even gemakkelijk af, maar ik weet wat er op het spel staat.

Nu ben ik afgelopen maandag 30 geworden, en heb ik een dagje wellness en sauna cadeau gekregen van mijn verloofde… Deze spa staat bekend om z’n stilteplekken. Echt heerlijk… een ontspannen begin van m’n thirties. En als je niet van sauna’s en bubbelbaden houdt, zoek de stilte elders op… want (zoals op het bordje in de lavendelkamer stond) ‘alleen stilte geeft rust’.

¹Wilma de Rek en Witte Hoogendijk, Van Big Bang tot Burn-out, 2017.

Kun je ook wel wat meer rust gebruiken? Maar vraag je je af hoe dat past binnen je drukke leven? Ontdek het in de bloeiklas ‘hoe vind je rust in de drukte?’ !Lees meer over deze bloeiklasr.

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...