Het beste idee tot nu toe

Over een geestelijke vakantie als remedie voor de constante stroom aan uitzichtloosheid.

 

Door Guy Wijnen

Er wordt gelukkig geprikt, maar de onophoudelijke stroom aan berichten over de effecten van corona hebben mij, en velen met mij, murw geslagen. Hoe lang gaat dit nog duren? Hoeveel schade aan de economie staat ons te wachten? Gaat er überhaupt nog een club open, wanneer kunnen we weer dansen?

Lam word ik ervan. Maar dat mag niet! We moeten overleven, onze rug rechten en blijven zoeken naar wat wél kan. Toch? Soms voel ik de verantwoordelijkheid voor alle jonge mensen in en rondom Amsterdam. Natuurlijk kan ik dat niet dragen. Maar het is wel de missie van De Kwekerij. Om hen bij te staan, en zelfs nog bloei te brengen. Hoe de f*ck doe je dat NU? Te midden van alle mooie initiatieven, zoals wandelingen, gratis Zoom-sessies, en Clubhouse-gesprekken… denk ik maar aan één ding: VAKANTIE!

 

Take a mental health break

De dagen rijgen zich aaneen en ik ben niet vreemd van een beetje discipline, maar een break van dit alles is lang gelden. Oké de sneeuw en het ijs waren leuk, maar nu is het weer ‘gewoon corona’. Ik haal veel voldoening uit m’n werk, begrijp me niet verkeerd, maar het gaat maar door en er lijkt geen einde aan te komen, en dat is slopend.

 

Waar het om gaat is dat je jezelf een geestelijke vakantie geeft.

 

Ik stel voor om een eigentijdse vakantie in te lassen. Natuurlijk mag je werken of colleges volgen, want dat zou je als digital nomad op een semi-vakantie in Bali ook doen. Waar het om gaat is dat je jezelf een geestelijke vakantie geeft.

 

Wat doe je op een geestelijke vakantie?

Ten eerste rust je uit. Dus op gezette tijden (neem een middagslaapje als voorbeeld) doe je niks. Of beter nog, je doet niks, gewoon als je er zin in hebt. Je gaat liggen en je voelt je er niet slecht over, je doet het gewoon. Je hebt tenslotte vakantie. Ook neem je echt de tijd om te genieten van een goed verhaal. Een roman. Het liefst eentje die je al hebt liggen, maar waar je de tijd gewoon niet voor neemt.

Ik heb 4 boeken op mijn nachtkastje liggen, maar lees altijd maar maximaal een uurtje voor het slapen gaan. Op vakantie lees ik soms uren. Dus ik sta mijzelf toe dat ik tijdens mijn geestelijke vakantie ook overdag lees. Ik maak lange wandelingen waarin ik nieuwe terrein verken. Dat vind ik een van de leukste dingen van vakantie, nieuwe plekken verkennen.

 

Wat doe je niet op een geestelijke vakantie?

Wat deze vakantie uniek maakt is dat je vrienden, familie en collega’s redelijk dichtbij zijn. Je kunt ze dus uitnodigen om deelgenoot te worden van deze vakantie. Geen gestresste koffietjes in de lunchpauze, maar gewoon een goed gesprek het liefst buiten bij een knisperend haardvuurtje.

Wat zijn voor jou essentiële ingrediënten van een vakantie? Misschien weer eens een spelletje spelen of een nieuwe sport uitproberen zoals longboarden … Of iets nieuws proberen zoals bierbrouwen, dichten, schilderen, iets waar je in een normale werkweek geen tijd voor hebt.

Natuurlijk is de vakantie altijd te kort, dus kies bewust…

Doe vooral niet te veel en lummel er op los!

Fijne voorjaarsvakantie!

Guy

Vind je het lastig om een fijn levensritme te vinden? Zou je wel wat meer rust kunnen gebruiken? In de bloeiklas ‘hoe vind je rust in de drukte?’ bespreken we theorieën over rust, en ontdek je hoe rust een plek krijgt in jouw leven. Klik hier voor meer info.

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...