Hopelijk ben je deze vakantie niet opgeladen

Door Bram Kalkman

De vakantie zit er voor de meesten weer op. Heerlijk even zonder werk. Alle tijd van de wereld om te doen waar jij zin in hebt. Terug op werk vertel je dat je weer ‘helemaal bent opgeladen’. Best een vreemde uitspraak eigenlijk. Ben je eindelijk vrij en dan ben je alsnog aan het opladen voor werk. Kan vrije tijd niet meer zijn dan een oplaadmoment?

Op het strand lag je vast niet letterlijk als een batterij op te laden voor werk. En misschien heb je tijdens je bergwandeling wel geen seconde over werk nagedacht. Zou mooi zijn. En toch hebben we het achteraf op werk over hoe ‘opgeladen’ we weer zijn. Dat zegt iets over hoe we tegen onze tijd aan kijken. Kennelijk is werk de norm.

Dat is ergens wel begrijpelijk. We willen graag nuttig zijn. Op zich een nobel streven. Het kan resulteren in een hoop moois voor jezelf en de wereld om je heen. Maar het idee van je vakantie als ‘oplaadmoment’ laat zien dat we doorschieten. Zelfs je vrije tijd wordt nuttig. Zo word je wel erg eenzijdig. Een soort product eigenlijk. Producten zijn nuttig, maar mensen zijn hopelijk iets meer dan alleen ‘nuttig’.

Dus kunnen we vrije tijd wat meer loskoppelen van werk en nut? Het wat meer zien als verzet daartegen? Dat je vrije tijd geen passief opladen wordt, om daarna weer op dezelfde voet door te gaan. Maar echt een tijd van wat anders. Misschien wel een moment om na te denken of je nog wel bezig bent met waar je mee bezig wilt zijn.

Misschien doe je dan wel wat anders. Misschien uiteindelijk gewoon hetzelfde. Maar je bent in ieder geval meer dan een batterij.

Wil jij eens wat afstand nemen van de druk van alledag, om stil te staan bij waar je mee bezig bent en waar je mee bezig wilt zijn? Check hier wat we allemaal doen

Verder lezen?

5 tips voor jouw persoonlijke zoektocht

5 tips voor jouw persoonlijke zoektocht

5 tips voor jouw persoonlijke zoektocht door Leanne Dijkdrent   Wat wil jij later worden? Het is een vraag die in elke fase van je leven speelt. Het begint als peuter met de grootste dromen, terwijl je als puber misschien geen idee had wat jij wilde doen. Op...

Gewoon een leerling

Gewoon een leerling

Gewoon een leerling door David Bom   De Kwekerij gaat graag mee met z’n tijd, dus tegenwoordig wagen ook wij ons wel eens aan een data-analyse. Afgelopen teammeeting nog was het weer raak. Het ietwat magere aantal aanmeldingen voor de afgelopen paar bloeiklassen...