Fijne mensen om je heen verzamelen

door Ruben Hoekstra

Ik heb veel fijne mensen om me heen. Deze mensen weten dat ik graag het woord ‘fijn’ in de mond neem. Ik vind het namelijk fijn om met fijne mensen te zijn, en dat te benoemen.

Mijn beste vriendin kende mij al voor ik geboren was. Ik drink nog steeds bier met de jongens met wie ik mijn allereerste biertje dronk. De jongens met wie ik in mijn studietijd dagelijks zes koffiepauzes had, zie ik nog steeds meerdere keren in de week. Ook heb ik vrienden van wie ik weet dat ze er voor me zijn, ondanks dat we elkaar niet veel spreken.

Met andere woorden: ik zit niet om vrienden verlegen – en daar ben ik dankbaar voor.
Ik ben niet op zoek naar nieuwe vrienden. Toch heb ik de afgelopen tijd weer allemaal fijne mensen ontmoet.

Bij De Kwekerij doe ik de ‘Kweekschool’, het traject waarin trainers in spe worden opgeleid om de workshops bij De Kwekerij te begeleiden. Ondanks dat we pas twee opleidingsdagen hebben gehad, voelde het meteen als een warme vijver. Doordat onze gemene deler is dat we een open gesprek aan willen gaan over wat ons – millennials – bezighoudt, ontstonden er meteen prachtige gesprekken.

Na de laatste dag zaten we nog even na te kletsen met een aantal deelnemers. Natuurlijk had ik het over Ajax kunnen hebben of vragen naar studie- en werkachtergronden.
Maar nee hoor, ditjes en datjes werden overgeslagen. We hadden het over vriendschap. Welke vriendschappen zijn waardevol voor jou? Hoe zijn jouw vriendschappen door de tijd heen veranderd? Hoe is dat voor je?

Het is een onderwerp waar ik niet vaak bewust over nadenk. Vriendschappen zijn voor mij een gegeven. Een van de deelnemers kwam met een interessante hypothese. Ze zei: ‘Je bent het gemiddelde van de vijf mensen waarmee je de meeste tijd doorbrengt.’ Het maakt me precies niks uit of dit statistisch waar is, conceptueel vind ik het interessant.

Voor mij zegt dit namelijk iets over hoe ik als individu ingebed ben in verschillende vriendengroepen. Al die vrienden zijn ook weer bevriend met hun vrienden, en die vrienden weer met hun vrienden. Zo heb ik vrienden met wie ik over muziek praat. Ik heb vrienden die mij politiek scherp houden, met wie ik over vroeger kan praten, met wie ik slap kan lullen en dan heb ik ook nog vrienden met wie ik alleen maar kan dansen.

Al deze mensen, al deze vriendschappen vormen voor een groot deel wie ik ben en wat ik belangrijk vind. Op deze manier kan je, vertelde mijn nieuwe vriendin van de Kweekschool, spelen met dit concept. Als je de creatieveling in jezelf meer ruimte wil geven, kun je plekken opzoeken waar je potentiële vrienden kunt vinden die hiermee bezig zijn. Wil je sportiever worden? Filosofischer worden? Meer met podcasts aan de slag? De ondernemer in jezelf loslaten? Zoek de mensen op die hiermee bezig zijn en wie weet ontstaan er wel waardevolle vriendschappen.

Natuurlijk wil ik hiermee vriendschappen niet voorschotelen als slechts een middel om ergens anders te komen. Vriendschappen hebben inherente waarde. Maar hoe mooi als je twee vliegen in één klap kan slaan?

Zelf wil ik meer bezig zijn met coaching, persoonlijke ontwikkeling en het ontwikkelen van trainersvaardigheden. Ik had het nog niet op deze manier bekeken, maar mijn nieuwe vrienden helpen me dit in mij te stimuleren. Wat fijn.

Sta jij weleens stil bij je vriendschappen? Tijdens de bloeiklas ‘Wat verwacht jij van vriendschap’ onderzoeken we onze verwachtingen van onze vrienden. Wat maakt jou een goede vriend? Ontdek het in deze bloeiklas!

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...