Hoe verdiep je je vriendschappen? 5 tips!

Echte vrienden zijn goud waard! Mensen met wie je kunt lachen, huilen, en alles ertussenin. Bij vrienden kun je jezelf zijn, je hoeft je niet mooier voor te doen dan je bent. Niet voor niets zijn betekenisvolle relaties belangrijk om je gelukkig te voelen.

Maar hoe verdiep je een vriendschap? Of wat als je na een lange tijd merkt dat je uit elkaar groeit?

  

Maak je vrienden belangrijk

Je weet wel dat je vrienden belangrijk voor je zijn, maar behandel je ze ook zo? Kies je liever voor een avondje doorwerken, of eten bij die vriendin? En als je dan samen op een terras zit, kijk je dan naar de ander of naar je telefoon?

Maak je vrienden niet alleen in theorie belangrijk, maar óók in de praktijk. Plan dinertjes, bel je vriend(in) eens op, luister echt naar de ander.

 

Wees jezelf – en laat de ander ook zichzelf zijn

Een vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. Laat je zien dat je de ander vertrouwt, dan zal die persoon jou andersom ook meer vertrouwen.

Stel je dus kwetsbaar op naar de ander. Deel niet alleen wat er goed gaat, maar juist ook wat je moeilijk vindt. Je zult zien dat de ander zich dan ook sneller blootgeeft!

En als de ander dan iets persoonlijks deelt: oordeel niet. Misschien zou jij het anders aanpakken, verschillen jullie van mening of van normen en waarden. Maar besef altijd dat ieder z’n eigen leven leidt en daarin eigen (foute) keuzes maakt.

 

Werk aan de basis van jullie vriendschap

Wat zijn gemeenschappelijke interesses? Waardoor ontstond jullie vriendschap? Goed om bij stil te staan als het even niet zo lekker loopt. Of als de één een nieuwe levensfase bereikt (afstuderen, samenwonen, kinderen) en de ander niet.

Misschien houden jullie allebei van lekker eten, hebben jullie samen gestudeerd, houden jullie beide van natuur, of van dezelfde sport. Wat je aandacht geeft groeit – dat geldt ook in een vriendschap.

 

Laat zien dat je om de ander geeft

Stuur een berichtje, kaartje of cadeautje bij speciale momenten in het leven van de ander. Of gewoon zomaar, omdat het dinsdag is of omdat je iets tegenkomt wat je aan de ander doet denken.

Laten zien dat je om de ander geeft, zorgt ervoor dat hij/zij/die zich gewaardeerd en geliefd voelt. En dat versterkt jullie vriendschap!

 

Praat over wat je belangrijk vindt in een vriendschap

Hoe weet je wat de ander belangrijk vindt, als je er niet naar vraagt? Hoe laat je vriend(in) blijken dat diegene jou waardeert? Welke waarden heeft de ander in een vriendschap? Waardoor voelt de ander zich gesteund in een moeilijke tijd?

Het is fijn als je zulke dingen van elkaar weet, zodat je miscommunicatie kunt voorkomen. Wat normaal is voor jou, hoeft dat niet ook te zijn voor de ander. Erover praten kan misschien een beetje ongemakkelijk lijken, maar het zorgt ook voor een hoop duidelijkheid en vertrouwen in jullie vriendschap.

Wat verwacht jij van je vrienden? En wat maakt jou een goede vriend? Vriendschap lijkt zo vanzelfsprekend, maar we staan er weinig bij stil. Wil jij je een avond verdiepen in dit thema? Kom dan naar de bloeiklas: Wat verwacht je van vriendschap?

Verder lezen?

Hopelijk ben je deze vakantie niet opgeladen

Hopelijk ben je deze vakantie niet opgeladen

Hopelijk ben je deze vakantie niet opgeladen Door Bram Kalkman De vakantie zit er voor de meesten weer op. Heerlijk even zonder werk. Alle tijd van de wereld om te doen waar jij zin in hebt. Terug op werk vertel je dat je weer ‘helemaal bent opgeladen’. Best een...

Motivatie vinden om aan het werk te gaan na de vakantie

Motivatie vinden om aan het werk te gaan na de vakantie

Motivatie vinden om aan het werk te gaan na de vakantie Het moment dat je vakantie voorbij is. Je hebt een heerlijke tijd gehad. Genoten van de zon op het strand, het barbecueën en de gezelligheid met je geliefden. Kon het maar voor altijd duren… Helaas is dat niet zo...

Alles kan weer; tot ziens vrijheid!

Alles kan weer; tot ziens vrijheid!

Alles kan weer; tot ziens vrijheid! door Bram Kalkman  Alles kan weer. Of tenminste bijna alles. En wat is dat lekker! Het voelt een beetje als dat beeld van koeien die na een lange winter weer naar buiten mogen. Onhandig en uitgelaten rennen we massaal het terras op....