Werken aan een vruchtbare voedingsbodem

4 principes over persoonlijke groei en zelfontwikkeling

 

Column door Guy Wijnen

 

Afgelopen week zag ik de film ‘Kiss the ground’ op Netflix . Een hoopvolle manier van omgaan met de aarde, als in: de grond onder onze voeten. Met als gevolg dat we de aarde, als in: diepiepkleine zwevende bol in een oneindig universum, in leven houden met z’n allen. Ik leerde over vier principes die een wereld van verschil kunnen maken.

De vier principes uit de film pas ik in mijn verhaal toe op het menszijn. Ik denk namelijk dat deze principes niet alleen waardevol zijn voor de actuele praktijk van monocultuur en bodemverarming (met als gevolg droogte en verwoestijning), maar ook voor onze eigen voedingsbodem. Ik neem je stap voor stap mee op weg naar een vruchtbare voedingsbodem.

Wat ik bedoel met ónze voedingsbodem? De wortels waaruit we putten, de grond waarin we opereren, de verbindingen en relaties die we leggen, en het vertrekpunt van waaruit we groeien.

 

Principe 1 – Niet ploegen, maar masseren

Het eerste principe gaat over de manier waarop de landbouw momenteel met de aarde omgaat. Elk jaar weer vlammen de ploegmachines diep de grond in waardoor ze de grond klaar maken voor het zaaien. Wat er gebeurt is dat de verbindingen, de kleine wortels en voedingsstoffen net onder het oppervlak teloor gaan.

Als we onze eigen voedingsbodem willen verrijken, dan helpt het niet om rigoureus de boel om te gooien. Om je hele systemen ineens te willen veranderen. Mensen die willen afvallen en dan een tijdje vol gaan sporten en diëten, vallen vaak gauw terug in oude patronen. Wil je duurzame verandering, dan helpt het om geleidelijk en met een zachte aanpak te werk te gaan. Beginnen met één stap tegelijk.

 

Principe 2 – Altijd de bodem bedekken

In aanvulling op bovenstaande laten we land na de oogst vaak braak liggen om het te laten herstellen. Uit onderzoek blijkt echter dat dit de grond uitput in plaats van verrijkt. Een beter idee is om grassen, bloemetjes en planten hun gang te laten gaan, zodat de bodem bedekt blijft, en daarmee beschermd tegen weer en wind. Voor ons mensen geldt dit mijns inziens als volgt: wij hebben ook een laag van warmte en bescherming nodig om goed te functioneren. Een paar intimi die weten wat er bij je speelt en waar je zo nodig op terug kunt vallen. Voel je je alleen op een kale dorre vlakte, kijk dan eens om je heen wie je een handreiking kunt doen. In de film wordt gesproken van vaste planten en bomen. Die horen bij het land. Wie horen er bij jou?

 

Principe 3 – Diversiteit

Het derde principe staat inmiddels bij vele organisaties hoog op de agenda en geldt net zo min voor de aarde. De film laat zien wat er gebeurt als je verschillende gewassen combineert op een stukje land. Vaak wordt er gedacht dat je met meer van hetzelfde een hoger rendement haalt, maar niets blijkt minder waar. Diversiteit loont. Kruisbestuiving, noemt men het ook wel. Juist door verschillen toe te laten in je voedingsbodem wordt je bodem rijker.

 

Principe 4 – Organische groei

Het vierde principe wordt mooi geïllustreerd door een boerend gezin dat telkens een kudde koeien over een deel van hun land laat grazen. Nooit te lang, want dan vindt er kaalslag plaats – maar een beetje snoeien geeft juist bloei. Aan welke stukje wil jij nú aandacht geven en welk stukje is voor later? Geen mens kan alles in één keer doen.

Denk aan de relaties die je onderhoudt of de taken die je oppakt voor je werk. Organische groei gaat over het gebruiken van wat er is; compost uit etensresten in plaats van kunstmatig besproeien. Wil jij soms te snel resultaat zien in plaats van dat je een proces de tijd gunt?

 

Voed je voedingsbodem

Ik ben erg benieuwd welk van de principes bij jou resoneert en op welke manier. Voor mij persoonlijk is het vierde principe een welkome. Ik ga vaak snel van het een naar het ander. Terwijl als ik wat langzamer ga, er soms waardevolle verbindingen ontstaan die ik anders nooit gezien had.

 

Vraag jij jezelf ook weleens af wat je precies wilt? Hoe je de juiste keuze maakt? Dan is ons ontwikkeltraject De Verdieping iets voor jou! In 7 avonden ontdek je waar je werk van wilt maken! Lees hier verder

Verder lezen?

Waarom?

Waarom?

Waarom? door Joshua de Roos De laatste tijd vraag ik me vaker af wat ik hier eigenlijk doe. Waarom ben ik in vredesnaam hier op aarde? Ik weet het, een grote vraag. Voor sommigen misschien zelfs een irritante of te filosofische vraag. Toch denk ik dat het een...

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust

Bescheiden, maar gezellig – De kracht van stilte en rust door Vera Vergeer   Ben ik gezellig genoeg? Vinden mensen mij wel leuk? Of ben ik misschien te saai? Zijn de onzekere vragen die wel eens door mijn gedachten zweven. Als je anderen zou vragen hoe ze mij...

Tegenstroom

Tegenstroom

Tegenstroom door Vera Vergeer   Jij daar, ik hier, zij klaar.Samen nemen we de situatie niet zomaar voor lief,en delen we perspectieven met elkaar. Samen groeien, samen bloeien of vloeien we door de situatie.Hoe hard de stroom ook stromen zal.Ze houden ons niet...