Wat kan ik doen als ik mij niet gewaardeerd voel op mijn werk? 6 adviezen.

door Elodie Blom

Voelt het zo dat op de werkvloer er weinig complimenten gegeven worden? Dat er maar vanuit wordt gegaan dat alles goed gaat en op het moment dat dit niet zo is, er kritiek is? Je bent niet de enige. Veel medewerkers voelen zich niet gewaardeerd voor de inzet die ze tonen op werkvloer. Ook voelen veel werknemers zich niet gezien voor de dingen die zij allemaal doen. Mis je simpelweg het gevoel dat je gewaardeerd wordt? In dit artikel lees je adviezen hoe je hiermee om kan gaan.

Veel cliënten van mij worstelen met de minimale waardering die ze krijgen op hun werk. Dit hoor ik zo ontzettend vaak terugkomen, dat ik het idee heb dat de cultuur in bedrijven daarop gegrond is. Het is ‘’normaal’’ als alles maar goed gaat. Dat is hoe het hoort en dan krijg je hier dus ook geen feedback op. Complimenten worden amper gegeven, want het wordt normaal gevonden dat je je werk goed doet. Maar als iets niet goed gaat, dan kan je ervanuit gaan dat je het hoort. Het gevolg is dat je dus voornamelijk de dingen hoort die niet goed gaan of anders moeten, in plaats van een compliment over de dingen die wel goed gaan.

 

Advies 1: ga het gesprek aan met je leidinggevende

Jouw leidinggevende is zich misschien helemaal niet bewust om de rol die hij/zij/die aanneemt. Jij mag jouw gevoel over het gebrek aan waardering aangeven. Wellicht heeft diegene er geen tijd voor gehad of het simpelweg niet door gehad. Als je het gesprek aangaat ontstaat er ruimte om hierover te praten. Zo kan jij ook aangeven dat waardering en erkenning voor jou belangrijk is en kan jouw leidinggevende hier rekening mee houden. Bij jou, maar misschien ook wel bij de andere medewerkers. Een voorbeeld wat je zou kunnen inbrengen is een rondje waarderende woorden bij de start van elke vergadering. Kleine moeite, groot effect voor iedereen.

Let wel op: spreek altijd vanuit jezelf en benoem waar jij behoefte aan hebt. Ga niet met je vinger wijzen wat jouw leidinggevende allemaal verkeerd doet. Dit kan namelijk dan precies andersom uitpakken.

 

Advies 2: laat jezelf zien

Als jij gecomplimenteerd wil worden, is het belangrijk dat jouw leidinggevende wel kan zien wat je allemaal doet. Als jij je afzijdig houdt in de vergadering, niets inbrengt en je stem niet laat horen dan is het logisch dat jouw leidinggevende dat ook niet zit. Als jij behoefte hebt aan waardering, laat dan ook jezelf zien, zodat jouw leidinggevende jou ook waardering kán geven.

 

Advies 3: weet wat voor waardering je nodig hebt

Er zijn verschillende soorten waardering, waarbij niet iedereen behoefte heeft aan dezelfde manier van waardering. Belangrijk is dat jij weet welke vorm van waardering jij behoefte aan hebt en welke je nu mist. Vanuit daar kan je je daarop focussen.

Volgens dr. Gary Chapman zijn er 5 soorten talen van waardering. Misschien wordt er dus wel waardering aan je gegeven, maar heb je dit zelf niet door. De 5 soorten waarderingstalen zijn:

1. Tijd. Persoonlijke interactie met de ander, aandacht voor elkaar en echt even naar elkaar luisteren.
2. Cadeaus. Dit hoeft niets groots te zijn. Deze manier werkt goed, omdat het cadeau een herinnering wordt welke gekoppeld is aan het gevoel van waardering.
3. Positieve woorden. Complimenten of het uiten van dankbaarheid.
4. Helpen. Een rondje koffie halen, even invallen of je dienstbaar opstellen naar elkaar toe.
5. Fysieke aanraking. Een high five of een schouderklopje is vaak al genoeg

Als je weet wat jouw waarderingstaal is, kan je dit ook bijvoorbeeld eens inbrengen in een teamvergadering of bespreken met je leidinggevende. Wellicht worden sommige vormen al veelvoudig gedaan, terwijl aan andere vormen meer aandacht besteedt mag worden.

 

Advies 4: vraag om feedback

Als jij graag wil weten hoe jouw leidinggevende over jou denkt, vraag ernaar. Vaak wordt dit tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek wel aangekaart, maar jij mag hier zelf tussendoor ook om vragen. Het is een gesprek dat dus beide kanten betreft. Hierbij kan je dus complimenten en waardering krijgen voor de dingen die je doet, maar ook te horen krijgen waarin je nog mag groeien. Neem dit dus ook aan.

 

Advies 5: accepteer complimenten

Hoe makkelijk accepteer jij complimenten die iemand anders je geeft? Of wuif je het weg? Een manier hoe jij meer waardering voelt is door deze complimenten daadwerkelijk aanneemt. Zo blijven ze bij je in plaats van dat het aanvoelt alsof de complimenten nooit gegeven zijn.

Je zou ook eens echt kunnen bijhouden welke complimenten er allemaal gegeven worden aan je. Zo focus je je op de complimenten en de positieve dingen die er WEL zijn in plaats van dat je je focust op de kritiek en het negatieve. Houd een tijdje letterlijk in een schrift bij welke complimenten je hebt gekregen en van wie. Door het op te schrijven word je er meer bewust van en kan je ze ook eerder als waarheid gaan beschouwen.

 

Advies 6: waardeer jezelf

Vaak is het zo dat de dingen die we van anderen verwachten of naar verlangen, zelf ook nog te leren hebben. Dus als jij op zoek bent naar waardering: hoe erg waardeer jij jezelf dan eigenlijk? Het moment dat je jezelf helemaal accepteert en waardeert voor wie jij bent, heb je ook minder behoefte aan waardering van anderen. Tenslotte waardeer jij jezelf al volledig.

Hierbij is het belangrijk dat je positiever naar jezelf gaat kijken. Geef jezelf elke dag 3 complimenten voordat je gaat slapen. Dingen die je goed hebt aangepakt of waar je blij mee was hoe het gegaan is (door jouw toedoen). Wedden dat je hierna sky high gaat? Waardering van jezelf gaat nog dieper en is werkt daardoor nog beter dan waardering van anderen.

 

Over Elodie

Elodie Blom is coach en werkgeluk-expert. Met haar coachingstrajecten helpt ze young professionals die vast zitten in hun werk naar meer voldoening, plezier en uitdaging. Wil je meer weten over Elodie? Kijk op melodieinhetleven.nl of volg haar op Instagram.

Wil je je verder verdiepen in vragen rondom je identiteit, motivatie en persoonlijke ontwikkeling? Of ontdekken wat nu echt bij je past? Dan is ons ontwikkeltraject De Verdieping misschien wat voor jou! In een kleine groep ga je 7 avonden aan de slag met jouw identiteit en persoonlijke groei. Doe je mee?

Verder lezen?

Leven naar je idealen – niet in 7 stappen

Leven naar je idealen – niet in 7 stappen

Leven naar je idealen Niet in 7 stappen door Guy Wijnen   Weten wat je idealen zijn is één, maar hoe leef je ze ook na? Natuurlijk kan je ervoor kiezen om bepaalde waarden na te leven. Maar die waarden ook na te leven in een wereld waarin andere waarden en...

Waar geloof jij eigenlijk in?

Waar geloof jij eigenlijk in?

Waar geloof jij eigenlijk in? door Bram Kalkman   De kranten stonden er bol van. Voor het eerst zijn er meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland. Ik geloof er niks van. Niet dat je, zonder dat je het doorhebt, een undercover-gelovige bent hoor. Althans....

“Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”

“Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”

Interview met Jonas Kooyman van de Havermelkelite “Waarom zijn we hier met z’n allen mee bezig?”   Jonas Kooyman is journalist en maker van de populaire nieuwsbrief de Havermelkelite waarin hij schrijft over het stadsleven en de tijdgeest. Guy sprak live op...